Άγριο σκηνικό στην Τουρκία: Ο Ερντογάν διέλυσε διαδήλωση για τους αγνοούμενους της κουρδικής εξέγερσης! (Εικόνες - Βίντεο)

Οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι διέλυσαν τη διαδήλωση «Μητέρων του Σαββάτου» επειδή αποτελούσε αντικείμενο «εκμετάλλευσης» από τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Τι έπρεπε να κάνουμε; Να κλείσουμε τα μάτια την ώρα που τα μητρικά αισθήματα εκμεταλλεύονταν τρομοκρατικές οργανώσεις;», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Θελήσαμε να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτή την εκμετάλλευση και σ’ αυτή την εξαπάτηση», συνέχισε κατονομάζοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ορισμένες οργανώσεις της άκρας Αριστεράς.

Το Σάββατο η τουρκική αστυνομία διέλυσε την 700ή συγκέντρωση των «Μητέρων του Σαββάτου», οι οποίες συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα από τις 27 Μαΐου 1995 στη μνήμη των οικείων τους που η κυβέρνηση φέρεται ότι εξαφάνισε στη διάρκεια μιας από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της τουρκικής ιστορίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εξαφανίσεις αυτές σημειώθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, στο απόγειο της εξέγερσης των Κούρδων του PKK.

Οι διαδηλώσεις των «Μητέρων του Σαββάτου» διαλύονταν συστηματικά από την αστυνομία από το 1999 έως το 2009 και στη συνέχεια γίνονταν ανεκτές υπό αυστηρή επιτήρηση. Η αστυνομική επέμβαση του περασμένου Σαββάτου ήταν η πρώτη εδώ και χρόνια.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 50 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο, όμως λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι αρχές είχαν δικαιολογήσει τότε την επέμβασή τους υποστηρίζοντας πως η διαδήλωση προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που συνδέονται με το PKK και πως δεν είχε ζητηθεί άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.