Έλληνες ερευνητές πίσω από «κοκτέιλ» αντισωμάτων που μειώνουν τα επίπεδα του κοροναϊού

Η θεραπεία δοκιμάζεται σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς- 300.000 δόσεις έχει παραγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση

Πριν από έναν μήνα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron, ανακοίνωνε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε ένα κοκτέιλ αντισωμάτων κοροναϊού σε ζώα. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν και πλέον τα αντισώματα δοκιμάζονται σε ανθρώπους, εξηγεί στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο Χρήστος Κυρατσούς, ο Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αντιπρόεδρος Ερευνών επί των μολυσματικών ασθενειών και των τεχνολογικών ιικών φορέων στην εταιρία.

«Δοκιμάζουμε την θεραπεία σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Σε αυτούς που μόλις έχουν μολυνθεί και δεν έχουν ακόμη νόσο, δεν έχουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα της νόσου και σε αυτούς που έχουν ήδη σοβαρά συμπτώματα, αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να αποφύγουν είτε το θάνατο είτε να βγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Κυρατσούς στην ΕΡΤ.

Tο πειραματικό κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών όπως λέγονται αντισωμάτων μείωσε το ιικό φορτίο και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Κυρατσούς «όταν τα αντισώματα δίνονται πριν κάποιος νοσήσει, τότε όντως είναι πρόληψη. Είναι αντίστοιχο με ένα εμβόλιο, αλλά το εμβόλιο είναι παθητική ανοσία. Κάποιος πρέπει να εμβολιαστεί και μετά να αναπτύξει μόνος του τα αντισώματα. Εδώ πέρα δίνουμε τα αντισώματα ως παθητική ανοσία γιατί τα δίνουμε έτοιμα σε κάποιον για να τον προστατεύσουμε από την μόλυνση».

Τα αντισώματα που παράγει η εταιρεία, με δύο Έλληνες στην κορυφή της ιεραρχίας, ενδέχεται να λάβουν άδεια κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Σχετικά Tags

αντισώματα κοροναϊός εμβόλιο

Σχολιάστε