Έξαλλος ο Ερντογάν με το «Όχι» των Ολλανδών! Παρέμβαση του Σόιμπλε...

Στα άκρα η κόντρα Ολλανδίας–Τουρκίας, μετά την απαγόρευση εκδηλώσεων στην Ολλανδία για την υπερψήφιση του τούρκικου Συντάγματος και την απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Έξαλλος ο… δημοκράτης Ερντογάν δήλωσε: «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία»!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

Παρέμβαση για “ομαλοποίηση της κατάστασης” από τη Γερμανία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.

«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού» δήλωσε ο Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF, ζητώντας από την Τουρκία “να επιστρέψει στη λογική”.

«Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ερντογάν κατήγγειλε την Ολλανδία ότι έχει συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, δηλώνοντας πως ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.

Ο Ερντογάν, ευχαρίστησε τη Γαλλία, επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα» δήλωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Μετς της Γαλλίας, δήλωσε πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού»!

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας, μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν κυριολεκτικά στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστηκαν με μία τουρκική.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.