ΑΓΟΡΕΣ: Ανησυχία για τη Μ.Ανατολή – Απώλειες στα χρηματιστήρια και το πετρέλαιο – Άνοδος χρυσού

 

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κορυφαία εξαγωγέας αργού Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις  με το Κατάρ, κατηγορώντας το  ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή.Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού έκλεισε στα 47,40 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 26 σεντς ή 0,6%.

ΧΡΥΣΟΣ

Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου για τον χρυσό ενισχύθηκαν κατά  0,2% και έκλεισαν στα 1.282,70 δολ. ανά ουγγιά.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αρνητικά έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τις αγορές σε Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Αυστρία αλλά και στην Ελλάδα  να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Το ενδιαφέρον, στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο και φυσικά στις συνέπειες από την απόφαση των χωρών Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Αιγύπτου και Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, επικαλούμενες “υπόθαλψη” της τρομοκρατίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,13% και έκλεισε στις 392,04 μονάδες.

Ο  FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7.525,76 μονάδες. Ο  CAC 40 επίσης τερμάτισε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες της τάξης του 0,66%, στις 5.307,89 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,99%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,19%, (η μετοχή της Banco Popular βυθίστηκε περισσότερο από 18%, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναζητά αγοραστή ) ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε απώλειες 0,75%.