Αλλεπάλληλα «χαστούκια» για Τζόνσον: Η Βουλή είπε όχι σε πρόωρες εκλογές, ναι σε αναβολή του Brexit

Όλα του… Brexit δύσκολα θα είναι όπως φαίνεται για τον Μπόρις Τζόνσον, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός γνώρισε ακόμα μια ήττα, την τρίτη σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να καταψηφίζει την πρόταση του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

«Ναι» σε πρόωρες εκλογές είπαν 298 βουλευτές και όχι 56, τη στιγμή που εκείνος χρειαζόταν 434 θετικές ψήφους, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής.

Ο λόγος που δεν πήρε… έστω αυτή τη μικρή νίκη είναι πως δεν είχε την υποστήριξη των βουλευτών του εργατικού κόμματος, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε πως θα πει «ναι» σε εκλογές, μόνο αν εξασφαλιστεί ότι θα περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τζόνσον: Ο Κόρμπιν φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπόρις Τζόνσον, εμφανώς εκνευρισμένος κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι 48 ώρες πριν ζητούσε να «σταματήσουν τα πραξικόπημα» και να «αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν», ωστόσο σήμερα λέει «σταματήστε τις εκλογές και μην αφήσετε τον κόσμο να ψηφίσει».

«Νομίζω γίνεται ο πρώτο αρχηγός αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται πρόταση για εκλογές» συμπλήρωσε και συνέχισε εξαπολύοντας νέα καρφιά κατά του ηγέτη των εργατικών: «μπορώ να φανταστώ τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει» κατέληξε.

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων είχε εγκρίνει το νόμο για την αναβολή του Brexit, με στόχο την αποφυγή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά.

Προηγουμένως, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά. Τις επόμενες ημέρες, ο νόμος θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την οριστική αποδοχή.