Απελευθερώνεται η διαφήμιση..

Άτυπος διάλογος  και για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

 

«Σήμα» προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αλλαγές στη διαφήμιση. Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού Στέλιου Πέτσα, άνοιξε τη συζήτηση για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς «φιλελευθεροποίησης της διαφήμισης» και ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, ως πρόεδρος του ΣΔΕ, ανταποκρίθηκε.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συνέπεια των εκλογών, σε επίπεδο θεσμικό, υπήρξε η στασιμότητα, με αποτέλεσμα όλα τα θέματα να βρίσκονται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων με τη νέα πολιτική ηγεσία: Από τον ειδικό φόρο 2% στο διαδίκτυο υπέρ ΕΔΟΕΑΠ μέχρι και την πλατφόρμα καταγραφής της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση».

«Η θέση του ΣΔΕ είναι ξεκάθαρη και σταθερή: Η αγορά πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερη, στο πλαίσιο της γενικότερης ελευθερίας συμβάσεων, με εφαρμογή όλων των κανόνων του ανταγωνισμού, χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις και διοικητικές ρυθμίσεις που παράγουν στρεβλώσεις», είναι η θέση του Γρ. Αντωνιάδη. Το καθεστώς στη διαφήμιση είναι προβληματικό κυρίως λόγω του καθεστώτος των «επιστροφών», που προβλέπονται στον «νόμο Βενιζέλου» από το 1995. Το ποσοστό αυτό από 9,9% μειώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5% και το αίτημα της αγοράς είναι να καταργηθεί πλήρως, ώστε να είναι εύκολες οι μεγαλύτερες επιστροφές στη διαφήμιση.

Όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται θετική στην πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης 5%, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα λειτουργήσει η πλατφόρμα καταγραφής διαφημιστικού χρόνου, παρότι η λειτουργία της είχε δοθεί στην ευθύνη των φορέων της αγοράς. Για την εισφορά του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.