Αυτό είναι το καλύτερο λιποδιαλυτικό: Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα και θα το φτιάξεις... μόνο με ένα υλικό!

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό να στύψεις ένα γκρέιπφρουτ και να πίνεις ένα ποτήρι καθημερινά.

To γκρέιπφρουτ αποτελεί σούπερ τροφή Είναι μια καλή πηγή τόσο βιταμίνης C όσο και της βιταμίνης Α και όπως πιστεύεται, βοηθάει το σώμα σου να κάψει λίπος, όταν μάλιστα καταναλώνεται σε συνδυασμό με τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος.

Τα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα του «Florida Citrus Department» έδειξαν πως τα άτομα που έπιναν ένα ποτήρι χυμό γκρέιφρουτ και γυμνάζονταν τακτικά, έχασαν 4,5 κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες.

Ξέχνα λοιπόν τα ακριβά βατόμουρα σμέουρα (και κάθε λογής μούρα). Το φτηνό γκρέιπφρουτ κάνει χίλια καλά και το μεγαλύτερο καλό, το κάνει στο πορτοφόλι σου.

Γκρέιπφρουτ: Πώς βοηθά και τι πρέπει να προσέχετε

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρούτο.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθά αυτούς που θέλουν να χάσουν περιττά κιλά. Επίσης έχει δράσεις εναντίον του διαβήτη, της ουλίτιδας και του έλκους στο στομάχι.

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους επειδή πολύ πιθανόν, μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η μείωση της ινσουλίνης στο αίμα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την όρεξη. Αντίθετα οι ψηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, επιδρούν στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον υποθάλαμο και αυξάνουν την όρεξη.

Η μείωση του σωματικού βάρους, που μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της κατανάλωσης γκρέιπφρουτ είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη του διαβήτη.

Η σχέση κατανάλωσης γκρέιπφρουτ από τη μια και απώλειας βάρους με μείωση της ινσουλίνης στο αίμα από την άλλη προέκυψε από έρευνα σε 100 παχύσαρκους. Τα άτομα που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά ενώ μερικοί είχαν χάσει και μέχρι 4,5 κιλά.

Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, που έγινε από Πολωνούς επιστήμονες, έδειξε ότι το απόσταγμα από το γκρέιπφρουτ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ίαση του έλκους του στομαχιού.

Το απόσταγμα από σπόρους του γκρέιπφρουτ έχει επιπρόσθετα αντιβακτηριδιακές ιδιότητες γεγονός που συμβάλλει στην ίαση του έλκους του στομαχιού.

Η περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, φαίνεται να είναι η αιτία για την οποία, η κατανάλωση του φρούτου βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας ουλίτιδας και μειώνει τον κίνδυνο για απώλεια των δοντιών.

Η ουλίτιδα είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους. Όταν η ουλίτιδα είναι περιορισμένου βαθμού μπορεί να αντιμετωπισθεί. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανθεκτικές στις θεραπείες που οδηγούν στην απώλεια δοντιών.

Το κάπνισμα είναι σημαντική αιτία ουλίτιδας. Στους καπνιστές τα επίπεδα βιταμίνης C, μειώνονται. Η βιταμίνη C βοηθά εναντίον της ουλίτιδας.

Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν το ρόλο της κατανάλωσης γκρέιπφρουτ σε 58 ασθενείς, καπνιστές και μη καπνιστές, με χρόνια ουλίτιδα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν για 2 εβδομάδες, 2 γκρέιπφρουτ κάθε μέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ουλίτιδα είχε υποχωρήσει και οι αιμορραγίες από τα ούλη είχαν μειωθεί σημαντικά τόσο στους καπνιστές όσο και στους μη καπνιστές. Επίσης στο αίμα όλων των ασθενών είχαν αυξηθεί τα επίπεδα της βιταμίνης C αν και στους καπνιστές αυτά παρέμεναν χαμηλότερα από ότι στους μη καπνιστές.

Η βιταμίνη C έχει ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου (γεγονός που βοηθά την επούλωση των πληγών) και με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Οι ωφέλιμες δράσεις του γκρέιπφρουτ οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη βιταμίνη C που περιέχει. Σε 1 γκρέιπφρουτ υπάρχουν περίπου 92,5 mg βιταμίνης C.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι το γκρέιπφρουτ όπως και άλλα εσπεριδοειδή, λόγω της οξύτητας τους, μπορεί να αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών. Για αυτό είναι καλό μετά την κατανάλωση των εν λόγω φρούτων, να ξεπλένονται τα δόντια με νερό για να αποφεύγεται η επαφή μακράς διάρκειας των οξέων των φρούτων με τα δόντια.

Επίσης ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους εάν καταναλώνουν συστηματικά γκρέιπφρουτ. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου.

Ο λόγος είναι ότι το φρούτο αυτό περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, ανοσοκατασταλτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα).

Συνήθως το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, αυξάνουν στο αίμα τη διαθέσιμη συγκέντρωση των φαρμάκων που επηρεάζονται από αυτό. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται σχεδόν το 60% των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το γκρέιπφρουτ είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρούτο. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, βοηθά κατά του διαβήτη, το απόσταγμα από τους σπόρους του βοηθά στην ίαση του έλκους στομαχιού και τέλος βελτιώνει ουσιαστικά την ουλίτιδα και μειώνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε την αρνητική επίδραση της οξύτητας του γκρέιπφρουτ και του χυμού του, στο σμάλτο των δοντιών και τους κινδύνους λόγω παρεμβολών στο μεταβολισμό μεγάλου αριθμού φαρμάκων.