Γραμμή Σαμαρά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο από την προχθεσινή ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα οξύς και στην ομιλία του έκανε λόγο για λαθρομετανάστες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας δέχεται έναν άτυπο εποικισμό. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την στάση της στα ελληνοτουρκικά θέματα όσο και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Σύριζα κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί πάνω στο ακροδεξιό -όπως το χαρακτήρισε- παραλήρημα του πρώην πρωθυπουργού και στα όσα είπε περί «λαθρομεταναστών» και περί της συνθήκης των Πρεσπών.

Στο ίδιο ύφος και οι εφημερίδες της αριστεράς κράτησαν ψηλά το θέμα, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό παραλήρημα» και «θέσεις που θα ζήλευε και ο Ορμπάν».

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς καταχειροκροτήθηκε όταν μιλούσε για λαθρομετανάστες καταδεικνύει την πραγματική κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ. Η ΝΔ ήταν πάντοτε ένα παράξενο κόμμα. Ένα κόμμα με βάση συντηρητική και δεξιά άλλα ηγεσία φοβική. Και τώρα με Μητσοτάκη… ηγεσία κεντρώα. Αρκετός κόσμος στη βάση της ΝΔ έχει αρχίσει να αναπολεί την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, βλέποντας τη χλιαρή στάση Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και την κυβίστηση του για τις Πρέσπες.

Είναι σαφές πλέον και προκύπτει τόσο από την ομιλία Σαμαρά όσο και από όλα αυτά που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα (αντιδράσεις στους δήμους, διαγραφές μελών, δηλώσεις στελεχών που ύστερα παύονται) ότι το κυβερνών κόμμα είναι χωρισμένο σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με το κορυφαίο θέμα του μεταναστευτικού. Και αυτός ο εσωτερικός διχασμός προκύπτει σε μια περίοδο που θα μας απασχολήσει η εκλογή προέδρου δημοκρατίας

Η χώρα μας λόγω της θέσης της γίνεται στόχος ενός μαζικού εποικιστικού κύματος. Ολόκληρη η Ασία και η Αφρική θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Τα παχυλά επιδόματα και οι άλλες διευκολύνσεις που μοιράζουν αφειδώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτελούν κράχτη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι θα υπάρξουν τριγμοί εντός του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θα αυξάνονται σε ένταση όσο θα αυξάνονται και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το σχέδιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μοιάζει μάλλον με μια προσπάθεια να αγοράσει χρόνο, ευχόμενη ο χειμώνας να ανακόψει τις ροές, παρά με πραγματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ριζικά. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν βλέπαμε τα σύνορα μας να φυλάσσονται και πάλι όπως φυλάσσονταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Αντί γι’ αυτό όμως, βλέπουμε και ακούμε τα στελέχη της κυβέρνησης να γυρνάνε στα κανάλια κάνοντάς λόγο για ευρωπαϊκό πρόβλημα, διεθνές δίκαιο και άλλα τέτοια, που δεν απέχουν πολύ από όσα λένε και τα στελέχη του Σύριζα.

Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα στο μεταναστευτικό, τότε είναι σίγουρο πως θα έχει φθορά στα δεξιά της…