ΕΔΟΕΑΠ: Δημοσιογράφοι χωρίς επικουρικές, φάρμακα, νοσήλια... Πρόταση για απεργία διαρκείας... «Νεκροθάφτης» ο Κατρούγκαλος!

Το δίδυμο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου που κατάργησε το αγγελιόσημο χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί βιώσιμη λύση, τινάζει στον αέρα τον ΕΔΟΕΑΠ, όπου για δεύτερο μήνα οι 18.000 ασφαλισμένοι του Ταμείου των δημοσιογράφων, δεν λαμβάνουν ούτε τα έξοδα για φάρμακα – νοσήλια, ούτε τις επικουρικές συντάξεις!

“Δεν απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. Υπήρξαν κάποια τυπικής ισχύος εμπόδια που ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν σύντομα. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε σε θέση για μια λύση σταθερή και μόνιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ. Και εδώ θέλουμε την συνδρομή και συμπαράσταση όλων”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σχετικώς με την κοινή τροπολογία βουλευτών της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για την επίλυση προβλήματος που προέκυψε με το δάνειο στον Οργανισμό από τον ΕΦΚΑ.

Την σχετική τροπολογία των βουλευτών, Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ), Γιώργου Αμυρά (ΠΟΤΑΜΙ) και Γιώργου Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων) απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, λόγω της εκπρόθεσμης κατάθεσής της αλλά και εύλογης απουσίας του αρμόδιου υπουργού, ευλόγως καθώς η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ. Η τροπολογία, προέβλεπε την δυνατότητα ο ΕΦΚΑ ως εξασφάλιση του δανείου “να μπορεί να λάβει απαιτήσεις που έχει ο ΕΔΟΕΑΠ από οφειλέτες του” καθώς ο ΕΦΚΑ να μπορεί να τις εισπράξει κατά τον Κώδικα Εισπράξεων Εσόδων.

Ο κ. Ξυδάκης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν για μια σταθερή και μόνιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ, ιδίως δε την ΝΔ, η οποία -όπως υπενθύμισε – δεν είχε ψηφίσει την ρύθμιση για την παροχή έντοκου δανείου 10 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό από τον ΕΦΚΑ.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως “εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι σε ετοιμότητα να κάνει αποδεκτή την τροπολογία αυτή, από αύριο θα πρέπει να ξεκινήσει μια διακομματική προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια νομοθετική λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Μπροστά στο επικείμενο κλείσιμο του Οργανισμού λόγω της κατάργησης από την κυβέρνηση του αγγελιόσημου, η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων που έγινε σε κλίμα έντασης, πήρε τις εξής αποφάσεις:

Η ανακοίνωση

Σήμερα, 4 Ιουλίου 2017 και ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ αιμορραγεί και κινδυνεύει να κλείσει , το Σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να ζητήσει από την ΠΟΕΣΥ , τις οικείες Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) που τον απαρτίζουν, αλλά και από τις Ενώσεις του Κλάδου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον Οργανισμό:

Να προκηρύξουν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, με τη συμμετοχή και του διασωματειακού.

Επιπλέον αποφασίστηκε να ζητηθεί:

Να καταβάλλουν άμεσα οι Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ 2 εκ. ευρώ ,ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μιας, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ασφάλιστρα ασθενείας των ανέργων που έχουν αδυναμία καταβολής τους.

Να διαγραφεί η οφειλή του ΕΔΟΕΑΠ προς τις οικείες Ενώσεις από κατανομή αγγελιοσήμου, η οποία ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου.