Επιχείρηση «έφοδος στον χώρο του Κέντρου»!

Με τα δικά του λόγια είναι η πολιτική που «υπερβαίνει τα γνώριμα κομματικά σύνορα», γιατί «οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστική σκέψη και αποτελεσματική πράξη». Με λίγες λέξεις θα μπορούσε να αποδοθεί και ως επιχείρηση «αθόρυβης κατάληψης» του Κέντρου.

Σίγουρα πάντως δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρξε μια διαδρομή τριών ετών –από το 2016 ως το 2019– που περίπου συμπυκνώνεται σε δύο προτάσεις πρόσφατου δημοσιεύματος της βρετανικής «Guardian»: «Ως εκσυγχρονιστής κεντρώος πολιτικός, προκαλούσε την καχυποψία των επιφανών στελεχών της ΝΔ όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Αν και η ΝΔ παραδοσιακά εκφράζει κοινωνικά συντηρητικές απόψεις, έχει προσπαθήσει πολύ να την φέρει προς το Κέντρο».

Αυτή η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει την ΝΔ (πολύ πέρα) από τα όρια της βάσης της, αποκλείοντας ταυτόχρονα τα άκρα, «εξαργυρώνεται» πλέον σε πρόσωπα: Σε υπουργούς του, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη, σε γενικούς γραμματείς, όπως ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στον κύκλο των συνομιλητών του, στο μπαράζ «μεταγραφών» από το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του μαρτυρούν ότι είχε θέσει στόχο διεύρυνσης προτού καν πιάσει το γαλάζιο τιμόνι («θα γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου», έλεγε στα τέλη του 2015), πριν αρχίσει εκστρατεία προσέλκυσης όσων έβλεπαν αρνητικά την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και πριν από το προεκλογικό δημόσιο προσκλητήριο στο μεταρρυθμιστικό ακροατήριο.