Ευρωζώνη : Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης οι αποφάσεις για στήριξη από τον ESM

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν ευρέως την Τρίτη την ιδέα να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό, με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να αντεπεξέλθουν στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού.

Για όλες τις χώρες

Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη χρήση των χρημάτων από τον ESM θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Μετά τον κοροναϊό, ο χανταϊός σπείρει τον πανικό στην Κίνα

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης ECCL θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν γι’ αυτή ή να αντλήσουν από αυτή.

«Υπάρχει μια ευρεία στήριξη για να εξετάσουμε ένα τοίχος προστασίας ενάντια στην κρίση της πανδημίας με βάση το υπάρχον προληπτικό μέσο του ESM, όπως της ΕCCL», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Εντός του 2% του ΑΕΠ

«Το μέγεθος των διαθέσιμων μέσων μπορεί να είναι εντός της κλίμακας του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών ως σημείο αναφοράς», τόνισε, προσθέτοντας πως υπήρχε ευρεία στήριξη ανάμεσα στα μέλη γι’ αυτά τα στοιχεία.

«Ο στόχος είναι να προετοιμαστούμε για τη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη κατά την οποία αναμένονται αποφάσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ο Μητσοτάκης «μένει σπίτι» με… Κηλαηδόνη

Σχολιάστε