ΗΠΑ: Ο νέος ΥΕΘΑ ξεκαθαρίζει στην Αγκυρα πως δεν έχει αλλάξει γραμμή

Νέο μήνυμα στην Τουρκία πως θα χάσει το δικαίωμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εάν παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος του νέου υπηρεσιακού υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, την ώρα που η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ψήφισε θετικά στα αμερικανικά «μάτια» στο Αιγαίο.

«Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 σημαίνει πως δεν θα λάβουν τα F-35, είναι τόσο απλό» δήλωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους κατά την μετάβασή του στις Βρυξέλλες για την διήμερη υπουργική σύνοδο του NATO, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η δήλωση Έσπερ ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως παρά την αιφνίδια αλλαγή ηγεσίας στο Πεντάγωνο η πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά τους S-400 δεν έχει αλλάξει. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν στην Ιαπωνία να παίζεται το τέλος του τουρκο-αμερικανικού δράματος -όπως αποτυπώνεται και με βάση δημόσιες θέσεις των δύο πλευρών- εφόσον δεν αλλάξουν στο μεταξύ.

Ο τούρκος προέδρος εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι η Άγκυρα θα αποφύγει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων κι ότι θα βρει προσωπικά λύση στο ζήτημα με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την σύνοδο κορυφής του G-20 στην Οσάκα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη δρομολογήσει την αφαίρεση τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020 εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων.