ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στο Αφγανιστάν!

Η χθεσινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο Αφγανιστάν, κάνει ακόμη πιο μακρινό το ενδεχόμενο τερματισμού της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μία λακωνική επιστολή, με την οποία πληροφόρησε την Πελόζι ότι η προγραμματισμένη επίσκεψή της «αναβλήθηκε», αφού είχε προηγηθεί διαταγή του προέδρου Τραμπ προς το Πεντάγωνο για την ακύρωση της πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προς την αναφερόμενη χώρα.

Την ίδια στιγμή, όπως αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα λεωφορείο που θα μετέφερε αρκετούς Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συνοδεύσουν την Πελόζι προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο.

Η προσβολή αυτή που ξεπερνάει τα όρια φαίνεται να είναι η αντίδραση του προέδρου Τραμπ στο αίτημα της Πελόζι για την αναβολή του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματός του προς το αμερικανικό έθνος, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την 29η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για εκδικητική απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Στην επιστολή που έστειλε προχθές προς τον πρόεδρο Τραμπ, η Πελόζι ισχυρίστηκε ότι η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια για την πραγματοποίηση του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το τείχος με το Μεξικό έφερε αναταράξεις και… shutdown

Η κλιμάκωση της προσωπικής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της Πελόζι και του Τραμπ επικεντρώνεται στην επιμονή του Τραμπ για την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δαπάνης 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ των δύο, που είχε διατηρηθεί σε ένα φιλικό επίπεδο, επιδεινώνεται ραγδαία και είναι ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μία ανοιχτή πολιτική έχθρα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο και πολύπλοκο το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσπάθειας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της Πελόζι, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταβολή των μισθών των 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων, αλλά κι άλλων υπαλλήλων που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω συμβολαίων ή συμβάσεων.

Οι υπάλληλοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι για εβδομάδες και μερικοί από αυτούς καλούνται από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και να εργαστούν, ενώ παραμένουν απλήρωτοι.

«Με δεδομένη την μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, αλλά και στο Αφγανιστάν, αναβάλλεται», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην επιστολή του προς την Πελόζι.

«Θα επαναπρογραμματίσουμε αυτό το επταήμερο ταξίδι όταν το shutdown θα έχει λήξει. Με δεδομένο ότι 800.000 άξιοι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται είμαι σίγουρος πως θα συμφωνείτε ότι η ακύρωση αυτής της δράσης δημοσίων σχέσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη», ανέφερε η ίδια επιστολή.

Η αντιπροσωπεία της Πελόζι ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει την Τρίτη, έπειτα από έξι ημέρες παραμονής στο εξωτερικό.

Στην ίδια επιστολή, ο Τραμπ κάλεσε την Πελόζι να παραμείνει στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου είναι ευπρόσδεκτο να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με εμπορικές πτήσεις.

Πέρα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ακυρώσει την επίσκεψη των μελών του Κογκρέσου στο εξωτερικό, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, φέρεται να ταξίδευσε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της προεδρικής επιστολής προς την Πελόζι και σύμφωνα με ερασιτέχνες παρατηρητές αεροσκαφών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης κυρίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα