ΗΠΑ : Παραμένουν οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει σε ισχύ δασμούς που επιβάλλει σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Φάσης 2» της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Θα παραμείνουν»

«Αυτοί οι δασμοί θα παραμένουν σε εφαρμογή ωσότου υπάρξει η ‘Φάση 2’. Εάν ο πρόεδρος επιτύχει γρήγορα τη Φάση 2, θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της Φάσης 2», τόνισε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικά σούπερ μάρκετ ζητούν «θρήσκευμα» στην αίτηση εργασίας

«Δεν υπάρχει συμφωνία για μείωση των δασμών. Κάθε φήμη περί του αντιθέτου είναι εντελώς λαθεμένη», τονίζει εξάλλου κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Τετάρτη τη λεγόμενη «Φάση 1» της συμφωνίας για το εμπόριο με την οποία φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, οι αμερικανοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Το αίτημα του Πεκίνου

Το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσιγκτον να άρει το σύνολο ή μέρος των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.

Ωστόσο, βάσει των όρων της συμφωνίας, μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο από την αμερικανική κυβέρνηση, οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί 25% που επιβάλλονται σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Αντίθετα, οι επιπλέον δασμοί ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας άλλων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν στο μισό (7,5%).

Ο αμερικανός πρόεδρος εξάλλου ακύρωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 15%, που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Δεκεμβρίου, σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε baby shower για το Baby Freak