Ηχηρό μήνυμα από ΗΠΑ σε Άγκυρα λίγο πριν τις γεωτρήσεις της ΕΧΧΟΝ: Έκτακτη συνάντηση του Αμερικανού Α/ΓΕΣ με τον Α/ΓΕΕΦ!

Κάποτε, πριν από την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, θα ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη σήμερα στην Κύπρο, αλλά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Λευκωσίας.

Ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, στρατηγός, Μαρκ Α. Μίλλι, επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο, Ηλία Λεοντάρη!

Στην συνάντηση συμμετείχαν και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο νησί, Καθλίν Ντόχερτι, καθώς και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι.

Εξίσου σημαντικό το ότι η συνάντηση ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία!

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρεσβευτής των ΗΠΑ δήλωσε ότι «Σήμερα έχουμε ένα σημαντικό παράδειγμα της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας σε θέματα ασφάλειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη του Αρχηγού του Στρατού των ΗΠΑ Στρατηγού Μίλλι αποτελεί σκέλος του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και σφραγίζει μια σειρά ουσιαστικών κινήσεων αναβάθμισης των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων που ξεκίνησαν  από την επίσκεψη στο νησί πλοίων του αμερικανικού ναυτικού περιλαμβανομένου του ελικοπτεροφόρου USS Iwo Jima για να ακολουθήσουν οι επισκέψεις του βοηθού υφυπουργού Άμυνας, Τόμας Γκόφους του υποναύαρχου,  Φρεντ Πάιλ, κλπ.

Ολα αυτά λίγο πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της ΕΧΧΟΝ στην κυπριακή ΑΟΖ για εξόρυξη φυσικού αερίου τις οποίες η Αγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι «Θα τις σταματήσει»…

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου ήταν στο ναδίρ επί 25 χρόνια όταν οι πρώτες επέβαλλαν εμπάργκο όπλων το 1987 για δήθεν «ενθάρρυνση της διαδικασίας επανένωσης» κι «αποφυγή μίας κούρσας εξοπλισμών» στο νησί ικανοποιώντας ουσιαστικά τουρκικό αίτημα, αφού οι Τούρκοι ήταν ελεύθεροι να γεμίζουν τα Κατεχόμενα με αμερικανικά όπλα ενώ οι κυπριακή πλευρά βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση.

Τώρα στον νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, υπάρχει τροπολογία οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο.