Η ΕΡΤ είναι το “Μονόγραμμα” και το “Μονόγραμμα” είναι η ΕΡΤ

Η Ηρώ Σγουράκη, ο Γιώργος Σγουράκης και ο Οδυσσέας Ελύτης.

ΣΧΟΛΙΟ

Το “Μόνογραμμα” του Γιώργου και της αείμνηστης Ηρώς Σγουράκη είναι η ζωντανή τηλεοπτική ιστορία του τόπου. Είναι το Εθνικό Αρχείο, που εξακολουθεί να κάνει έρευνα.

Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη περιλάμβάνει περίπου 750  ταινίες και θέματα. Η  εκπομπή “Μονόγραμμα” αφορά καταγραφές 280 προσωπικοτήτων. Το αρχειακό υλικό συμπληρώνεται με τις ειδικές εκδόσεις, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα εκατοντάδων ωρών, εικαστικά στοιχεία, χειρόγραφα, αυτόγραφα, χιλιάδες φωτογραφίες και ακόμα 500 περίπου ώρες ραδιοφωνικών εκπομπών. 

Αρκεί να δει κανείς την εκπομπή με το Γιάννη Ρίτσο, με τα γυρίσματα στη Μακρόνησο, στο Κοντοπούλι της Λήμνου για να αντιληφθεί. Αρκεί η διήγηση του Οδυσσέα Ελύτη. Αν ο οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας είχε πρόσβαση σε αυτό το Αρχείο, θα έκανε τεράστια διαφημιστική καμπάνια για το υλικό αυτό. Θα έφτιαχνε ένα κανάλι, μόνο με τις συνεντεύξεις από το “Μονόγραμμα”

 

Στην νέα περίοδο της  Υβριδικής ΕΡΤ, το “Μονόγραμμα” οφείλει και πρέπει να έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, με ξεχωριστή παρουσία και θέση.

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα