Η Κομισιόν αποδοκιμάζει την πρόταση Μπερλουσκόνι για «παράλληλο νόμισμα»!

Αποδοκίμασε η Κομισιόν τις προχθεσινές αναφορές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για “παράλληλο νόμισμα” στην Ιταλία.

Η Κομισιόν, απαντώντας στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας επισημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην ευρωζώνη, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, μετά την πρόταση Μπερλουσκόνι, σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 2,11%.

Σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, o επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγραψε:

«Όλες οι σημαντικές χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την Λιρέττα και το Ecu, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γράφει, επίσης, ότι η Φόρτσα Ιτάλια προτείνει «την εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας».