Η μάσκα εκτός από μέτρο προστασίας είναι και ένα έργο τέχνης μέσα στους αιώνες

Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ολόκληρες αίθουσες μουσείων είναι αφιερωμένες στις μάσκες ακόμα και από χαμένους πολιτισμούς. Η Βενετία είναι συνδεδεμένη με τη μάσκα όσο λίγοι πολιτισμοί.

Η μάσκα στη Βενετία εμφανίστηκε για να κρύψει την ταυτότητα αυτού που τη φοράει. Σύμφωνα με τα αρχεία, στη Βενετία φορούν μάσκες από τον 12ο και 13ο αιώνα. Σε μια εποχή ηθικής παρακμής η μάσκα που σήμερα συνδέεται με το Καρναβάλι της Βενετίας έκρυβε την ταυτότητα του χρήστη. Της πόρνης, όσων ήταν αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλα, τυχερά παιχνίδια και παράνομες σχέσεις.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μάσκα μπορούσε να καλύπτει την «ανηθικότητα» που δεν ήταν ανεκτή από τις βενετσιάνικες αρχές. Οι ελευθεριάζουσες γυναίκες, οι θεατρίνοι, οι μεταμφιεσμένοι πέρασαν στην αθανασία της τέχνης με τις μάσκες τους να κρύβουν τα πρόσωπα και τα αισθήματα την ταυτότητα και τις πολιτικές θέσεις.

Ως σύμβολο διακριτικότητας αλλά ως σύμβολο ελευθερίας του χρήστη, ως σύμβολο πρόκλησης και σαγήνης, ως σύμβολο ακόμα και προστασίας της τιμής των γυναικών που έφταναν στα θέατρα και τις όπερες χωρίς να αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, οι μάσκες ως εργαλείο «ηθικής» της εποχής ή ελευθερίας γοητεύουν ακόμα και σήμερα για το μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτές.

The Masked Ball at the Opera, Edouard Manet

The empty mask, Rene Magrit

The Entrance of the Masked Dancers, Edgar Dega

Pietro Longhi – The Ridotto in Venic

Maskerade, Antoine Wat

The Masked Anemone, Odilon Redon

Σχολιάστε