Η ρώσικη εισαγγελία ζήτησε την τιμωρία πρώην υπουργού για μίζες!

Η ρώσικη εισαγγελία ζήτησε την επιβολή ποινής κάθειρξης 10 ετών στον πρώην υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, λόγω της κατηγορίας για διαφθορά.

«Ζητώ να κριθεί ένοχος ο Αλεξέι Ουλιουκάγεφ και να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη» όπως και στην καταβολή προστίμου 500 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε ο εισαγγελέας Μπορίς Νεπορόνι.

Ο 61χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι αξίωσε από τον ισχυρό διευθυντή της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, πρόσωπο προσκείμενο στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να του δώσει 2 εκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα την έγκριση της πώλησης στην Rosneft του κρατικού μεριδίου στην πετρελαιοπαραγωγό Bachneft.

«Η ενοχή του κατηγορούμενου όσον αφορά την απόσπαση μίζας έχει αποδειχθεί», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο Αλεξέι Ουλιουκάγεφ αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τον Σετσίν ότι τον παγίδευσε.

Η αιφνίδια σύλληψη του πρώην υπουργού Οικονομίας στα τέλη του 2016 στα γραφεία της Rosneft είχε συγκλονίσει τους κύκλους των φιλελευθέρων στη Ρωσία.

Ο Ουλιουκάγεφ αντιτασσόταν για καιρό στην πώληση του μεριδίου της Bachneft στην Rosneft, αλλά αυτή επετεύχθη τελικά αφού έλαβε την υποστήριξη του προέδρου Πούτιν.

Η επιχείρηση αυτή αποτέλεσε την μεγαλύτερη παραχώρηση ενεργητικού το 2016 από το ρωσικό κράτος, το οποίο επιθυμούσε κατ’αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του που είχε κάνει βουτιά μετά την κατάρρευση των πετρελαϊκών μετοχών.