«Η Σύγκλητος θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις το πανεπιστημιακό άσυλο»

Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ προκαλούν ανησυχία στη Σύγκλητο του ΕΜΠ ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου

Με ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της μετά τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και την επέμβαση της Αστυνομίας ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, δηλώνει ότι «θα προασπίσει την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συγκλήτου:

«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού.»

Σχετικά Tags

Πολυτεχνείο