Ιταλία: Συστάσεις και προθεσμίες από την Κομισιόν, δεν χρειάζονται μέτρα λέει ο Τρία

Αυστηρές συστάσεις απευθύνουν οι Βρυξέλλες στην Ιταλία με τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών χωρών να δίνουν και συγκεκριμένες προθεσμίες προκειμένου η Ρώμη να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει για να δαμάσει το χρέος και τα δημοσιονομικά της. Την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία διαφωνεί με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων.

Μέτρα ζητά ο Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία χρειάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να αποφύγει πειθαρχικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα για την κυβέρνηση στη Ρώμη.

«Εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει κάποια πρόσθετα στοιχεία, μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν πριν γίνουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, λίγο μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να συμμορφωθεί η Ρώμη με τους κανόνες της ΕΕ.

Λεμέρ: Η Ρώμη έχει μερικές ημέρες μόνο για να δώσει απαντήσεις

Η Ιταλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες πώς σκοπεύει να αποφύγει πειθαρχικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αυξανόμενο χρέος της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξήγησε τα δημόσια οικονομικά της χώρας του στους εταίρους της στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει πει ότι υπάρχει περιθώριο να εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου πότε θα πρέπει να απαντήσει η Ιταλία στην Κομισιόν για να αποφύγει πειθαρχικές διαδικασίες, ο Λεμέρ δήλωσε: «Θα έλεγα σε μερικές ημέρες».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επικύρωσαν αυτή την εβδομάδα την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της.

Σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό δικαιολογεί την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί να ξεκινήσει πριν από την ανάπαυλα του καλοκαιριού.

Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει τις ενέργειες αυτές στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα της ΕΕ, αν και θα μπορούσε να είναι πιθανή η καθυστέρηση μιας εβδομάδας.

Η τελική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται στις 8-9 Ιουλίου.

Τρία: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, δηλώνει ότι η Ρώμη δεν χρειάζεται να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σε μια προφανώς αντίθετη θέση από αυτή των Ευρωπαίων εταίρων του.

«Χρειάζεται να πετύχουμε ένα έλλειμμα (το 2019) το οποίο επίσης θα αντισταθμίζει τις παρεκκλίσεις από τον στόχο για το 2018. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς νομοθετικές αλλαγές», δήλωσε ο Τρία σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters