Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Είμαστε η κυβέρνηση που θα λύσουμε το πρόβλημα, εφόσον και η άλλη πλευρά είναι σοβαρή»!

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι «ο Πάνος Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία, αλλά ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά».

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις προτάσεις τις για την ονομασία των Σκοπίων, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση συζητά μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, εξηγώντας ότι απορρίπτεται ο όρος «σλαβομακεδονία» λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς των Σκοπιανών. Ξεκαθάρισε ότι, εάν δεν λυθεί τώρα το Σκοπιανό, τότε η γειτονική χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει, καθώς «υπάρχει η κυβέρνηση και η Βουλή». «Θυμίζω ότι η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 για την ΠΓΔΜ έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή».

Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από το Σκοπιανό, καθώς δεν χάνεται έτσι η δεδηλωμένη βάσει του Συντάγματος.

Εξαπέλυσε ακόμα επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να πάψει η χώρα μας να είναι φυλακισμένη στην ιστορία. Όλα τα άλλα είναι μικροκομματικές συζητήσεις. Εμείς είμασε μία κυβέρνηση που θα λύσουμε το πρόβλημα, εφόσον και η άλλη πλευρά είναι σοβαρή. Δεν έχουμε πρόβλημα να πάρουμε ιστορικές ευθύνες. Η ΝΔ απέδειξε ότι είναι ανίκανη ως αντιπολίτευση, δεν ζητάμε να μας κάνει προτάσεις, αλλά μόνο να αφήσει την κυβέρνηση να κάνει τη διαπραγμάτευση».