Κρυφή επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αίγυπτο! Τι ειπώθηκε άραγε;

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι την πιθανότητα εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή η πληροφορία αυτή που μεταδόθηκε από το Κανάλι 10.

Σύμφωνα με το κανάλι αυτό, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις 22 Μαΐου και κράτησε πολλές ώρες. Από τις 30 Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς οργανώνονταν συνεχώς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά και με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στις περιοχές απ’ όπου αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Στα βίαια επεισόδια κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών 169 Παλαιστίνιοι. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Κανάλι 10, οι συνομιλίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Σίσι επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας στον θύλακα από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και την αποκατάστασης των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν την εξουσία από την Χαμάς, αλλά αυτό είναι ένα ζητούμενο: Πώς θα το καταφέρουν; Η Αίγυπτος έχει ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό της Χαμάς, αλλά όχι τόσο ώστε να την αναγκάσει να παραδώσει την εξουσία. Η Χαμάς ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ του Αμπάς την Δυτική Όχθη.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Κάιρο έχει εμπλακεί στις συνομιλίες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ του Αμπάς.