Κόντρα Μαρινάκη–Σαββίδη σε όλα τα επίπεδα και στο βάθος το… τόπι!

Τα όσα συμβαίνουν στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν ξεπεράσει -προ πολλού- κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Και βεβαίως δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ, πως δηλαδή «το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας» ωστόσο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε καθώς ισχύει στο έπακρο.

Η κόντρα των τεσσάρων «μεγάλων», αλλά ουσιαστικά των δυο παικτών -του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ- έχει μεταφερθεί πλέον από το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής πραγματικότητας απειλώντας κι αυτή ακόμα την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Η κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη με τις ποδοσφαιρικές, πολιτικές αλλά και… γεωπολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει, έχει ξεφεύγει πλέον από τα στενά αθλητικά πλαίσια, όπου το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ο αποκλεισμός των ομάδων μας από τα κύπελλα Ευρώπης! Και με αυτόν τον τρόπο περνάει σε άλλη σφαίρα επιβεβαιώνοντας το ρητό που λέει πως «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, αιχμάλωτο της διαπλοκής, σήπεται. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές ανακοινώσεις για την διαιτησία, ούτε η αμφισβήτηση της ουδετερότητας της ΚΕΔ, ούτε και αυτής της ίδιας της ΕΠΟ. Τέτοια συνέβαιναν και παλαιότερα μπορεί να πει κανείς.

Ωστόσο, ποτέ σύλλογος δεν είχε απειλήσει ξεκάθαρα με αποχώρηση από το πρωτάθλημα κάνοντας σαφείς καταγγελίες για «πουλημένες» ΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός καταγγέλλει τον ΠΑΟΚ για θυγατρικές ΠΑΕ. Η καταγγελία που αφορά την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού θα εξεταστεί και η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες την ώρα που η ΠΑΕ Ξάνθη έχει αποχωρήσει από την διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ καταγγέλλει την εξαγορά της ΝOVA από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται τα έσοδα των ΠΑΕ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να είναι στα χέρια του προέδρου μιας ΠΑΕ. Αν δε, παρακολουθήσει κανείς τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων θα συμπεράνει ότι αυτό το πρωτάθλημα πολύ δύσκολα θα τελειώσει δεδομένου ότι μετά την κανονική περίοδο θα ακολουθήσει η διαδικασία πλει όφ όπου θα παίζουν όλοι οι μεγάλοι μεταξύ τους.

Το τοξικό αυτό κλίμα έχει μεταφερθεί και στον απλό κόσμο. Αν κανείς ακούσει τα όσα λέγονται σε αθλητικές εκπομπές του ραδιοφώνου θα αποκομίσει την αίσθηση ενός προεμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Κάποτε ήταν τα λεφτά του Τσάμπιονς Λίγκ και το πρεστίζ του πρωταθλητή. Τώρα τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Μαρινάκης και Σαββίδης συγκρούονται σε κάθε επίπεδο έχοντας ανακατευτεί σε ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες από κατασκευαστικές μέχρι εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει δυο οικονομικοί γίγαντες να μεταφέρουν την πολυεπίπεδη σύγκρουση τους στο ποδόσφαιρο. Έχει ξανασυμβεί με Κόκκαλη – Βαρδινογιάννη και ακόμη παλαιότερα με Βαρδινογιάννη – Κοσκωτά.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που σε ανακοινώσεις ποδοσφαιρικών ΠΑΕ αφήνονται σαφή υπονοούμενα για εγκληματικές οργανώσεις, υπόδικους προέδρους και πράκτορες ξένων δυνάμεων. Τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους του ξένους.

Η ΟΥΕΦΑ έστειλε εκπροσώπους της, οι οποίοι και θα συναντηθούν με τους προέδρους του λεγόμενου «big 4», λίγη ώρα αφότου αυτοί θα έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους. Ο εκπρόσωπος της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς αναμένεται να καταθέσει πρόταση για συναινετικό πρόεδρο της ΕΠΟ με τον Μηνά Λυσάνδρου να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος καθώς χαίρει της εκτίμησης τόσο της UEFA όσο και της FIFA. Αν οι ΠΑΕ συμφωνήσουν τότε θα υπάρξει πρόταση και για νέο πρόεδρο της ΚΕΔ με τον Φερνάντεθ Μαρίν, (αναπληρωτή του Μέλο Περέϊρα), να είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Περέιρα, καθώς γνωρίζει τους Έλληνες διαιτητές.

Ήδη πάντως ο υφυπουργός αθλητισμού Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για την σοβαρή πιθανότητα ενός Grexit, το οποίο θα επιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, σε περίπτωση που οι μεγάλοι «δεν τα βρουν».

Και μπορεί να ακούγεται κακό αυτό αλλά τελικά, ίσως αυτή να είναι η μόνη λύση…

Σχολιάστε