Μίνι–κραχ στις ΗΠΑ: «Βουτιά» όλων των δεικτών στο Χρηματιστήριο... Έχασε 800 μονάδες ο Dow Jones!

Διαστάσεις μίνι-κραχ έλαβε το αποψινό ξεπούλημα στην Wall Street. Αυτό που ξεκίνησε ως απλή κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο ράλι, εν μέσω υποτίθεται αισιοδοξίας για εμπόριο, κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα σε ισχυρή διόρθωση που τελικά κατέληξε σε μαζικό sell-off.

Ο Dow Jones έχασε 800 μονάδες (!), κλείνοντας μάλιστα σε χαμηλά ημέρας, γεγονός αρκετά ανησυχητικό και για την συνέχεια… Βαριές απώλειες και στην Ευρώπη, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες βούτηξαν κατά 2,5% λόγω των εμπορικών δασμών που πλήττουν κι αναμένεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα τους.

Αιτίες του σημερινού sell-off: Οι εμπορικές ανησυχίες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται πως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο η πιο ανησυχητική εξέλιξη της ημέρας και αυτή που πραγματικά βάζει σε αρνητικές σκέψεις τους επενδυτές είναι η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2007.

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα:

Ο βιομηχανικός δείκτης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από Boeing (-5), Caterpillar (-6,5%) και Apple (-4,4%), ενώ οι τράπεζες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του S&P 500, με απώλειες σε BofA, JP Morgan και Wells Fargo με απώλειες 5-6%.. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί και υπάρχει έντονη κινητικότητα πωλητών στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, καθώς ο S&P υποχωρεί κάτω από τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών.

Ο Dow Jones βούτηξε κατά 3,06% στις 25.036 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 3,21% στις 2.700 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 3,8% χαμηλότερα στις 7.158 μονάδες. Αντίθετα ράλι σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύθηκε άνω του 25% στις 20,56 μονάδες.