Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας

Πανέτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για γεώτρηση μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι η Αθήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Αφορμή αποτέλεσε σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών, με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα–βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», τονίζει στην δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Επακόλουθα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Και συνεχίζει: «Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».

Και ο υπουργός Εξωτερικών καταλήγει, λέγοντας: «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Σχολιάστε