Ο απόηχος των επαφών Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ψήφος των αποδήμων

Αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά και την εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια… Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο, η οποία δεν είναι ισότιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια «ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300». Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση «επειδή βγαίνουν οι αριθμοί» και ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει θέση, θα βρεθεί απελπιστικά μόνος…

Αποδίδω σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ηγετών

Όσον αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κλίμα μεταξύ τους ήταν πολύ καλό: «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών». Επίσης, έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τη στάση της στο μεταναστευτικό και περιμένει από την Άγκυρα συγκεκριμένες κινήσεις, που να δικαιώσουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία του.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν μαζί στη ΕΕ

Όσο για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και την ενταξιακή προοπτική της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το τι γίνει με την Αλβανία. Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, λέγοντας ότι δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία και παρέθεσε τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις όπως στο θέμα των εμπορικών σημάτων και τα πεδία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με μεγάλου βεληνεκούς επενδυτές και από το επιτελείο του εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στη χώρα. Διευκρινίζουν ότι δεν μιλούν για ευκαιριακές τοποθετήσεις διεθνών Funds, αλλά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως τα 650 εκατομμύρια των δύο αμερικανικών εταιρειών στο Ελληνικό ή την επένδυση των 500 εκατομμυρίων της Blackstone. Άλλωστε ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού ήταν ακριβώς να προωθήσει τη νέα εικόνα της Ελλάδας και να μιλήσει για το πώς θα γίνει επενδυτικός προορισμός. Όπως υπογραμμίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί τη μεγάλη ιστορία της χώρας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ προωθεί και τη μείωση της φορολογίας αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις σε συνεννόηση και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Διάθεση εμπλοκής του Γκουτέρες στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και συζήτησε το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι δύο κοινότητες και εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις τότε θα παρέμβει. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, είναι για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δίχως εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με τη μητέρα πατρίδα και -στο πλαίσιο αυτό- σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η αποστολή της Εκκλησίας. «Έχω μεγάλες προσδοκίες από το έργο που μπορείτε να επιτελέσετε εδώ στην Αμερική, ο ελληνισμός στην Ελλάδα στην Αμερική και παντού στον κόσμο θα τα καταφέρει».

ΟΜΙΛΙΑ Π/Θ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

Ο κ. Ελπιδοφόρος από την πλευρά του τόνισε ότι «όσες φορές οι Έλληνες ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην ιστορία… Εύχομαι όπως η νέα κυβέρνηση καταστεί αντάξια των ελπίδων του ελληνικού λαού και πετύχει πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη».