Ο “ναός” της Σοφοκλέους απέθανε – Οι “άγιοί του” στο εδώλιο για το επικό 1999 – Ενοχή των “36” προτείνει η εισαγγελέας

O ναός του χρήματος στην οδό Σοφοκλέους (παλιό κτήριο του Χρηματιστηρίου)

Την ενοχή των 36 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο για δεύτερη φορά, με καθυστέρηση 18 ετών, για την υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εισηγήθηκε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Χρηματιστές, επενδυτές και εφοπλιστές μοιράζονται το εδώλιο και κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα το 1999.
Η δικαστική έρευνα, με τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε το 1999 και εν μέσω αρνητικών συγκυριών, με την εμπλοκή της τότε ανακρίτριας Κ.Μπουρμπούλια που ανέλαβε να χειριστεί την δικογραφία σε «παραδικαστικό κύκλωμα», είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους.
Στην πορεία, με εφετειακό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013, ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.
Η υπόθεση έφτασε για δεύτερη φορά στο ακροατήριο μετά από αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος, κρίνοντας ότι η πρώτη αθωωτική απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνά Θεοδωροπούλου υποστήριξε στην αγόρευση της ότι εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στην κρίση ότι δεν υπήρξε ζημία από τις ενέργειες των κατηγορουμένων.
Κατά την εισαγγελέα
«Σκοπός των κατηγορουμένων ήταν  η μακροπρόθεσμη  δημιουργία  πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια  επενδυτικής ευημερίας  και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της , Ωστόσο, μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί  η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή. Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς  με τη διόγκωβση της τιμής των μετοχών που  δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα.»
Σύμφωνα με την κα Θεοδωροοπούλου, μέσω αυτής της τακτικής μπορούσαν να παραπλανηθούν οι επενδυτές: «Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ  δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή ,γιατί τη διαμόρφωσαν  ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά».
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις προσεχείς εβδομάδες.
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα