Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι απόδημοι να ψηφίζουν δικούς τους βουλευτές!

Την εκλογή βουλευτών αποδήμου ελληνισμού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να εκλέγονται από 3 έως 12 βουλευτές μέσα από μία ενιαία λίστα Επικρατείας στην οποία θα υπάρχει κομματικός διαχωρισμός των υποψηφίων.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

  • να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15.
  • να εκλέγονται από 3 έως12 βουλευτές Επικρατείας με τις ψήφους των αποδήμων.

Συγκεκριμένα αν ο αριθμός όσων ψηφίσουν από το εξωτερικό είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

  • η λίστα των υποψηφίων βουλευτών «εξωτερικού» θα είναι ενιαία, αλλά θα υπάρχει κομματική ένταξη.
  • το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αποδήμων δεν θα ενσωματώνεται στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το τελευταίο είναι και η βασική διαφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση της κυβέρνησης. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι με την πρόταση της ΝΔ οι εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια αλλοιώνοντας το εκλογικό σώμα, καθώς μπορούν να ψηφίζουν όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή όσοι μπορούν να αποδείξουν σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος, καταγωγή από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη. Πάντως από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι η ψήφος των ομογενών αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.