Ο τουρκικός «ιός» μεταδίδεται παντού και ρίχνει νομίσματα και χρηματιστήρια! Φόβοι για την Ιταλία... Πέφτει το ευρώ...

Με πτώση για τέταρτη συνεχή χρηματιστηριακή μέρα, στους βασικούς δείκτες έκλεισε το χρηματιστήριο της Wall Street στην Νέα Υόρκη στον απόηχο της κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας που απειλεί να μεταβάλλει ολόκληρο το δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της», σημειώνει η UBS σε σημερινό της report, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου σήμερα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2019, «πάγωσε» προσωρινά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και συνεπώς και τις παραδόσεις τους στην Τουρκία, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 125,44 μονάδων (-0,50%), για να κλείσει στις 25.187,70 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 19,40 μονάδες (-0,25%) στις 7.819,71 μονάδες.

Τέλος, ο S&P 500 έχασε 11,35 μονάδες (-0,40%), για να κλείσει στις 2.821,93 μονάδες.

Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας, προειδοποίησαν οι αναλυτές.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι φυγόκεντρες τάσεις της Ιταλίας από την ευρωζώνη! Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτίθενται στη νομισματική κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 – 2,6%.

Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: «Υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία».

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.

Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια και αυτό αποτελεί την βασική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ: Να ισχυροποιήσει το δολάριο που αποδυνάμωσαν οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις με την τακτική του συνεχούς τυπώματος δολαρίων έναντι… «αέρα»!

Το ραντ στην Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία: Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.

«Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τη ρουπία είναι τα 69,80 δολάρια», πρόσθεσε.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.