Παπαευαγγέλου: Πιθανόν να πάμε σε εναλλασσόμενα lockdown 

Ανησυχητική η μεγάλη διασπορά και σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει σύμφωνα με την Λοιμωξιολόγο

Πιθανό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί μια διαδικασία εναλλασσόμενων lockdown, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιόδου, άφησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής επιστημόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ερωτηθείσα σχετικά κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, τονίζοντας ότι αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ανησυχητική τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει έως τώρα, όπως η Φωκίδα, η Μεσσαημία, η Λέσβος και η Κρήτη, όπου πιθανά η έξαρση να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς, όπως είπε. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid, αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η καθηγήτρια Λοιμοξιολογίας επεσήμανε, ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα». Προέβλεψε δε, ότι τα πολλά ενεργά κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα, θα αυξήσουν τις επόμενες ημέρες τον αριθμό των νοσηλευομένων, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, για την Θεσσαλονίκη όπως είπε «σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση», τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν».

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Σχετικά Tags

lockdown Βάνα Παπαευαγγέλου κοροναϊός

Σχολιάστε