Πλάνα από την «στοιχειωμένη» νορβηγική φρεγάτα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου!

Τα πρώτα υποβρύχια πλάνα από την βυθισμένη φρεγάτα KNM Helge Ingstad έδωσε στην δημοσιότητα το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το βίντεο γυρίστηκε από Νορβηγούς δύτες αλλά και ρομποτικά υποβρύχια, τα οποία ελέγχουν τις διαδικασίες ασφαλούς αφοπλισμού του πολεμικού πλοίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέλκυσης του πλοίου που βρίσκεται 30 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρώτο μέλημα του πληρώματος ανέλκυσης είναι η ασφαλής ανάκτηση του αντιπυραυλικού οπλισμού.

Όμως τα απόκοσμα πλάνα του ναυαγίου που φαντάζει στοιχειωμένο έχουν γίνει ήδη viral! Άλλωστε οι Νορβηγοί έχουν πάθει εμμονή με τη βυθισμένη φρεγάτα τους, μιας και ακόμα κι οι ζαχαροπλάστες φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα τζίντζερμπρεντ, τα παραδοσιακά γιορτινά ψωμάκια, στο σχήμα και τα χρώματά της!

Μέχρι χθες, οι χριστουγεννιάτικες φρεγάτες σάρωναν στις instaselfie. Σύντομα θα αναμετρηθούν με τα στοιχειωμένα πλάνα!

Η νορβηγική φρεγάτα συμμετείχε στην διευρυμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Trident Juncture 2018, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου συμμετείχαν 31 χώρες. Το συγκεκριμένο πλοίο συμμετείχε σε άσκηση αντιμετώπισης των εχθρικών ρωσικών πλοίων, μόνο που τελικά… βυθίστηκε από ένα ελληνόκτητο τάνκερ!

Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Sola TS, με σημαία Μάλτας, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Tsakos Energy Navigation, συγκρούστηκε με την φρεγάτα στο φιόρδ Χιέλτεφιορδ κοντά στο Μπέργκεν, στις ακτές της Δυτικής Νορβηγίας, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο ενός σημαντικού κοντινού τερματικού εξαγωγών για το αργό πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο τάνκερ «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οπότε και δεν έφερε ευθύνη για την σύγκρουση. Το νορβηγικό πολεμικό πλοίο προσέκρουσε στα βράχια στη αρχή και μετά άρχισε σιγά σιγά να βυθίζεται. Εκκενώθηκε άμεσα, αν και από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά 8 άτομα.

Η βύθιση της φρεγάτας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς είναι το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό που καταγράφει το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Νορβηγίας από το 1994.

Δείτε τα βίντεο: