Ποιοί πήραν τα δημοσιογραφικά βραβεία «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» (video)

Τα δημοσιογραφικά βραβεία «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» απένειμε σε μια λαμπρή τελετή, στην Αίγλη του Ζαππείου, η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Κατά την έναρξη της τελετής, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, η Ένωση τίμησε τη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε προ ημερών στη Μάλτα με ενός λεπτού σιγή.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους Φίλιππο Ζάχαρη, Νατάσσα Μπαστέα, Σοφία Παπαϊωάννου, Τάσο Τέλλογλου, Σώτη Τριανταφύλλου και Maria Fernabda Gabriel. 

 

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι Περικλής Βαλλιάνος, Αντώνης Ζαϊρης, Γιώργος Σταμάτης, Πάνος Καρβούνης, Εκδόσεις Κριτική, Μανώλης Μαυρομμάτης και Νικόλαος Παπαποστόλου. Με αφορμή το βιβλίο του Παναγιώτη Δρακόπουλου ” Η βιογραφία της Ευρώπης” μίλησαν με θέμα “Ατενίζοντας το μέλλον με την Ευρώπη” ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα της Ε.Ε. Πάνος Καρβούνης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΕ Αθανάσιος Παπανδρόπουλος

«Βρίσκομαι εδώ για να συμπαρασταθώ στον αγώνα των Ευρωπαίων δημοσιογράφων να υπερασπιστούν την Ευρώπη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην προσφώνησή του.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός, ξεπερνώντας τους λαούς της. Η Ευρώπη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα ξεχωρίσει ως στρατιωτική ή οικονομική δύναμη μέσα στον καπιταλισμό, η δύναμή της μέσω της ενοποίησής της είναι να υπερασπιστεί πανανθρώπινες αρχές και αξίες, της ειρήνης, της Δημοκρατίας, και πάνω από όλα, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο ρόλος της Ευρώπης, με ιστορία και πολιτισμό. Και ο ρόλος αυτός, τόνισε ο Π. Παυλόπουλος, είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔ Θ. Παπανδρόπουλος, στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε για την προσωπικότητα του ευπατρίδη Κων/νου Καλλιγά, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρόπουλος, «συνέδεε τον κόσμο με τον άνθρωπο μέσω της Δημοκρατίας», μια προσωπικότητα με έφεση στην ποιότητα και την Παιδεία, όπως θα έπρεπε να είναι και η δημοσιογραφία σήμερα», τόνισε. Ο πρόεδρος της ΕΕΔ υπογράμμισε επίσης, ότι η ψηφιακή επανάσταση που συμβαίνει στα ΜΜΕ δημιουργεί ανισότητες γνώσεων και καταργεί το εκδοτικό δικαίωμα.

Ανάμεσα στους τιμώμενους της βραδιάς ήταν και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης ο οποίος στον ευχαριστήριο λόγο του υπερασπίστηκε τον ρόλο της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που μέσω κοινού βηματισμού θα προχωρήσει μπροστά. Η ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης, μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα τη συνοχή των κρατών-μελών από ότι αυτά μόνα τους. Επίσης, μιλώντας για τη μετά μνημονιακή Ελλάδα, σημείωσε ότι οφείλουμε ως Έλληνες να γίνουμε πραγματιστές, να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ενώ όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, σημείωσε ότι τώρα που υπάρχει η συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να ποντάρουμε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας και να υπάρξει η κατάλληλη σταθερότητα για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Ο Έλληνας είναι και θα παραμείνει Ευρωπαίος» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, λέγοντας ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος στα πανιά της ΕΕ.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα