Πολύ μπροστά: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αθηναίος και τον χειμώνα! (Εικόνες)

Τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι σε παρέες που με κάποιο τρόπο ξεπηδά στην κουβέντα τους η σκέψη να παρατήσουν την Αθήνα και να ζήσουν τη φάση αποκέντρωση. Και στο δικό μου το μυαλό περνάει συνεχώς.

Κάθε φορά που περνάει όμως σκέφτομαι ότι ως γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, δεν θα άντεχα πάνω από ένα χρόνο. Οπουδήποτε. Είναι σαν τον Έλληνα που είναι ελάχιστα τα μέρη στο εξωτερικό που θα βρει συνθήκες που να ομοιάζουν. Κάποιος θα πει ότι το βασικότερο σε όλα είναι το πλάνο και η θέληση.

Εγώ θα προσθέσω σε αυτά και το τι έχει να σου προσφέρει ο ίδιος ο τόπος. Και η Κέρκυρα μοιάζει με έναν τόπο που ένας Αθηναίος θα ζούσε. Χωρίς στερήσεις.

Πολύ μπροστά: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αθηναίος και το χειμώνα (Pics)

Η επιλογή του νησιού δεν είναι τυχαία. Βρήκαμε ένα μεγάλο νησί, κοσμοπολίτικο, ας το κοτσάρουμε. Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που μυρίζει πόλη σε αρκετά δρομάκια του. Όχι όμως αυτή την ταγκίλα που μυρίζει ο αέρας του αθηναϊκού κέντρου, που ο Αθηναίος την έχει συνηθίσει και δεν την αντιλαμβάνεται. Η αύρα, η ατμόσφαιρα είναι σαν ένα συμπίλημα. Λες και πήρες μια όμορφη οσμή από την παραλιακή και την ανακάτεψες με μια στιβαρή μυρωδιά από τα βόρεια προάστια.

Για να καταλάβετε καλύτερα, αυτό που παθαίνει ένας Αθηναίος όταν βγει από το κλείνον άστυ είναι μια μοναδική μορφή ιδρυματισμού. Σαν να τον έβγαλες από το σκοτάδι της φυλακής στο γεμάτο φως.

Η Κέρκυρα είναι ένα μέρος που μπορεί να γιάνει και τις δύο νόσους ενός Αθηναίου. Οποιουδήποτε Αθηναίου, αλλά περισσότερο του πιο δύσκολου. Το ηλικιακό φάσμα 20-35, ανάλογα με το αν έχει κάνει οικογένεια ή όχι. Μιλάμε για ένα νησί που έχει 100 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους πάνω κάτω. Έχει ολάνθιστα σοκάκια, αλλά και μικρά προβληματάκια για να διασαλεύει από μόνο του την τελειότητα. Γιατί δεν θέλει να είναι τέτοιος τόπος. Θέλει να κρατά τις ατελείς μορφές ζωής.

Τι άλλο κοινό μπορείς να βρεις; Αφθονία σε επιλογές διασκέδασης. Εστιατόρια προφανώς. Πολλά. Με πολλούς σεφ υψηλών προδιαγραφών. Αλλά και εστιατόρια που θέλουν να αναδείξουν τις κερκυραϊκές συνταγές και να τις βάλουν σε μια διαφορετική γευστική βάση. Παράλληλα, διαθέτει πολύ καλές επιλογές για ποτό, για cocktail κι έχει και την πιο ξέφρενη κατάσταση της. Δεν θα βρεις μπουζούκι προφανώς. Αλλά για να έρθεις εδώ δε νομίζω πως είναι κάτι που το ζητούσες τρελά στην Αθήνα ή το έχεις ανάγκη. Πάλι με το δικό μου λειψό σκεπτικό.

Πολύ μπροστά: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αθηναίος και το χειμώνα (Pics)

Η αλλαγή του τόπου όμως δεν γίνεται για να πας να βρεις ακριβώς τα ίδια. Θες και την διαφοροποίηση. Κι αυτή στην προσφέρει η Κέρκυρα.

Υπέροχο φολκλόρ στοιχείο είναι και οι περίφημες κερκυραϊκές καντάδες. Η Κέρκυρα είναι κι ένα μέρος που προσφέρει σημεία για ονειροπόληση, για ηρεμία, για περισυλλογή, για βαρείς αναστεναγμούς. Μια βόλτα στα καντούνια, μια περιπλάνηση στο παλιό ή το νέο φρούριο, όλο και κάπου θα βρεις θέση για τον ψυχισμό και τις ανησυχίες που σε ταλανίζουν.

Κάτι άλλο που εγώ ως Αθηναίος θα ήθελα στον τόπο μου είναι ο πολιτισμός. Αλίμονο αν δεν έχει η Κέρκυρα σημεία και δράσεις πολιτισμού. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας κάνει μια πολύ τίμια δουλειά με ωραία ανεβάσματα.

Ούτως ή άλλως μιλάμε για ένα νησί με έντονη καλλιτεχνική δράση, ιδίως τους 6 μήνες της θερινής σεζόν. Εξάλλου η Κέρκυρα είναι ένα κέντρο πολιτισμών. Δεν έχει άλλη επιλογή.

Εγώ ως Αθηναίος έχω καλυφθεί απ΄αυτά. Εσύ; (belikeyou.gr)