Πρέπει να ακουστούν και ας μην… ακούγεται

Αρχές περασμένου Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, επισκέφθηκα το Μέγαρο Μαξίμου.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αυτοί που συνήθως με παρακολουθούν έμαθαν το πρώτο μου ραντεβού στις 12/12 και το έγραψαν στα έντυπά τους -έκτακτο παράρτημα εξέδωσαν-, λες και είναι είδηση να συναντά κάποιος δημοσιογράφος πολιτικούς. Δεν έμαθαν όμως ποτέ το δεύτερο ραντεβού στις 13/12. Kαι στις δύο συναντήσεις έγινε, μεταξύ άλλων, επισκόπηση της υποθέσεως Novartis. Στην πρώτη άκουσα την άποψη ότι «εμείς δεν κυνηγάμε μάγισσες» – ήταν ο καιρός που η έρευνα της Προανακρικής είχε βαλτώσει. Δεν είχε αρχίσει ακόμη η απόπειρα «παραδικαστικό».

Στη δεύτερη συνάντηση άκουσα μια εξίσου ενδιαφέρουσα άποψη: «Ξέρεις, έχουμε διενεργήσει μυστική μέτρηση, η οποία δείχνει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θεωρείται το πλέον μισητό και το πλέον σάπιο πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία. Ο,τι και να πει στην Προανακριτική, δεν ανησυχούμε. Δεν ακούγεται!». Βεβαίως στη θέση αυτή έγινε και μια προσθήκη: «Άλλωστε τα στοιχεία είναι αντικειμενικά εναντίον του».

Συγκράτησα στη μνήμη μου όσα άκουσα εκείνη την ημέρα. Πράγματι. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ακούγεται. Την ομιλία του από το κανάλι της Βουλής πόσοι να την παρακολούθησαν; Τα κανάλια ελάχιστα μετέδωσαν. Τα σάιτ ανήκουν στην κατηγορία «Μένουμε ασφαλείς» και αυτά. Το γεγονός ότι δεν ακούγεται δεν σημαίνει όμως και πως δεν τον ακούμε! Μπορεί να θεωρείται μέγας σκευωρός και ιντριγκαδόρος, «Ρασπούτιν», σύμφωνα με το παρατσούκλι που του κόλλησε κορυφαίος πολιτικός με έφεση στη ρωσική Ιστορία (σιγά μην το σκέφθηκε η Ράικου), μπορεί να ανακηρύσσεται μέγας αριστερός σατανάς, παλιοσυριζαίος, ρεμάλι αταίριαστο με την αισθητική μας, αλλά αυτά που λέει τα ακούμε. Ανεξαρτήτως της ποινικής τύχης του.

Τι συγκρατήσαμε λοιπόν από την ομιλία του στη Βουλή; Πρώτον, ότι αυτός ο παλιοσυριζαίος θεωρείτο ακόμη και ως υπουργός του Τσίπρα στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης και αξιόπιστος συνομιλητής κορυφαίων στελεχών της. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον έβλεπε μέχρι τα τελευταία του στο διαμέρισμα της οδού Ρηγίλλης. Του αποκάλυπτε πράγματα.

Ακόμη και για τη συμμετοχή του Κυριάκου στην κούρσα για την αρχηγία το 2016 του εμπιστεύτηκε λεπτομέρειες. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν στα μαχαίρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να παραδώσει το Μαξίμου στον Τσίπρα, επίσης έβλεπε μυστικά τον Παπαγγελόπουλο στην οικία του στην οδό Μπενάκη, στην Κηφισιά. Ποιος ζητούσε τα ραντεβού, ο ίδιος ή ο «κύριος Μίμης», μικράν αξία είχε. Το βέβαιον είναι ότι του άνοιγε την πόρτα της ιστορικής οικίας Δέλτα και αυτό δεν οφείλετο απλώς στην κοινή μεσσηνιακή καταγωγή τους. Με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο -επίσης Μεσσήνιος-, ο οποίος τον τοποθέτησε το 2009 διοικητή της ΕΥΠ, είχε πάντοτε καλή σχέση. Το ίδιο και με τον Κώστα Καραμανλή, αν και έχουν να ιδωθούν χρόνια.

Το πρώτο που προκύπτει λοιπόν από την ομιλία του και τα γεγονότα που φώτισε είναι ότι ο Παπαγγελόπουλος δεν ήταν ένας κλασικός συριζαίος. Και μετά την αυτομόλησή του στον Τσίπρα (ο οποίος τον πήρε επειδή είχε μαύρα μεσάνυχτα για τις ισορροπίες στο συντηρητικό κάστρο της Δικαιοσύνης) ο Παπαγγελόπουλος ήταν σε ανοικτή γραμμή με όλες τις πτέρυγες στη Ν.Δ. Ήταν αποδεκτός συνομιλητής και ως υπουργός του Τσίπρα. Ακούγεται δεν ακούγεται σήμερα, αυτή είναι η αλήθεια.

Το δεύτερο που συγκρατήσαμε από όσα αποκάλυψε ο Παπαγγελόπουλος στη Βουλή είναι ότι δικαστικοί λειτουργοί όπως η εισαγγελέας Τσατάνη συζητούσαν ή πιέζονταν από πολιτικά πρόσωπα για ανοικτές ποινικές υποθέσεις. Ειδικώς τον καιρό που χειριζόταν την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η δε ερώτηση που υπέβαλε η εισαγγελέας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αν έπρεπε να υποκύψει σε έξωθεν πιέσεις και να προφυλακίσει τον Ιωάννη Αγγέλου, είναι ένα γεγονός που αφορά τη νεότερη Ιστορία της χώρας. Αλλά και την ιστορία της παράταξης.

Θυμίζω δύο γεγονότα της εποχής για να καταλάβουμε τη σημασία της: Τη στιγμή που κάποιοι πίεζαν την Τσατάνη να βάλει φυλακή τον Αγγέλου, η αρμόδια επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής κλήρωνε τυχαία τα ονόματα των Καραμανλή – Ρουσόπουλου προκειμένου να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις περιουσίες τους. Τη στιγμή που η Τσατάνη πιεζόταν να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου, το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να βάλει φυλακή τον Κώστα Καραμανλή.

Το ομολόγησε σε ραδιοφωνική εκπομπή τον Αύγουστο του 2018 ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατονομάζοντας και ποιος του είπε ότι ετοιμάζεται κελί για τον Καραμανλή: Ο πανίσχυρος τσάρος του Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επειδή λοιπόν ο Παπαγγελόπουλος θεωρείται αναξιόπιστο πρόσωπο από τις δημοσκοπήσεις, θα βάλουμε βαμβάκι στα αυτιά να μην ακούμε αυτά τα φοβερά και τρομερά; Ειδικώς τώρα που χτυπούν την πόρτα της Ν.Δ. υβριστές και διώκτες της παράταξης;

Και άντε! Ας πούμε πως για ένα τμήμα της «σοβαρής» αστικής τάξεως υπάρχει αδιαφορία για τον «Βούδα» Καραμανλή. Για όσα αποκάλυψε ο Παπαγγελόπουλος, ότι η έρευνα της Siemens έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να χτυπηθεί η πορεία της Ντόρας Μπακογιάννη προς την αρχηγία της Ν.Δ. και για να «καούν» ολοσχερώς οι μετοχές του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αδιαφορία; Ούτε και αυτά θεωρούνται ενδιαφέρον ακρόαμα;

Πάμε τώρα στα θέματα της Δικαιοσύνης. Εμείς που αγαπάμε το κράτος δικαίου και χαλάμε τον κόσμο εναντίον των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη δεν θεωρούμε ενδιαφέροντα και δεν πρέπει να αξιώσουμε απαντήσεις για όσα ακούστηκαν για τρεις εισαγγελείς επειδή τα κατήγγειλε ο «σατανάς» Παπαγγελόπουλος; Σοβαρά; Απευθύνομαι στους έντιμους δικαστές που μας διαβάζουν και τους ρωτώ: Αν ήσασταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ερευνούσατε υπόθεση συγκεκριμένης εταιρίας και γνωρίζατε ότι η εταιρία αυτή είχε εμβάσει τρεις φορές ποσά σε λογαριασμούς σας, θα μένατε στην υπόθεση; Θα ζητούσατε εξαίρεση; θα κάνατε εν πάση περιπτώσει μια ερώτηση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο; Διότι αυτά κατήγγειλε ο «σατανάς» Παπαγγελόπουλος για την τέως εισαγγελέα Διαφθοράς. Οτι παρέμεινε στην υπόθεση και θυμήθηκε να παραιτηθεί όταν συνελήφθη με τη «γίδα στην πλάτη».

Αν πάλι ήσασταν εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος και ερευνούσατε τα φορολογικά συγκεκριμένου καναλάρχη και ποδοσφαιρικού παράγοντα, θα τολμούσατε να εμφανιστείτε μαζί του στο γήπεδο, να καθίσετε δίπλα δίπλα και να φωτογραφηθείτε; Διότι αυτό κατήγγειλε ο Παπαγγελόπουλος για έναν πρώην εισαγγελέα, νυν Ιαβέρη του. Εάν πάλι ερευνούσατε ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο που κατέστρεψε την οικονομία ενός αδελφού κράτους, της Κύπρου, θα δίνατε τη δυνατότητα στον τραπεζίτη που ψάχνατε να ανακοινώσει πριν από εσάς την απαλλαγή του στα κανάλια; Διότι αυτό κατήγγειλε για τέως εισαγγελέα ο Παπαγγελόπουλος. Και στα σοβαρά δεν θα ασχοληθούμε διότι ο «κύριος Μίμης» είναι κατηγορούμενος και διότι δεν… ακούγεται; Ωραία αντίληψη περί Δικαιοσύνης!

Και τέλος, μια απορία: Θα τολμήσει κυβέρνηση να βάλει άνθρωπο του Τύπου στη φυλακή επειδή κάποιος επιχειρηματίας βάφτισε «μίζα» τα έξοδα αποζημίωσης εκδίκασης ιδιωτικής διαφοράς σε ένα βρετανικό δικαστήριο; Επικαλούμενος μάλιστα ως μέσον τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, λες και είμαστε μπανανία; Και πιστεύετε ότι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση θα περάσουν έτσι; Απαρατήρητα; Επειδή δεν τα παίζουν τα κανάλια; Δεν είμαστε με τα καλά μας. Μια παλιά εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είχε τον τίτλο «Ακούτε και σημειώνετε». Ε, λοιπόν, εδώ βρισκόμαστε, αγαπητοί, απευθύνομαι στην Πολιτεία τώρα. Στο «ακούτε». Προσεχώς και θα ακούτε και θα σημειώνετε.

Σχολιάστε