Προανακριτική «Novartis»: Οι αντιφάσεις και τα ψέματα του Μανιαδάκη!

Σε αντιφάσεις και παλινωδίες έπεσε κατά την μαραθώνια κατάθεσή του ο Νίκος Μανιαδάκης στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis, με την μαρτυρία του να καθίσταται αναξιόπιστη.

Οι ελπίδες που εξέθρεψε η κυβέρνηση για την κατάθεση του πρώην άτυπου συμβούλου υπουργών Υγείας, πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου για ψευδορκία και δωροδοκία, ανετράπησαν, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Μανιαδάκης, στον οποίο έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η σύσταση της προανακριτικής – είπε ψέματα για τις σχέσεις που είχε με το υπουργείο Υγείας επί Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο μάρτυρας, αρχικώς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το υπουργείο την περίοδο που θήτευε ο νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε απόφαση που δείχνει ότι είχε διοριστεί στην επιτροπή που είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την τρόικα επί υπουργίας Λοβέρδου, ο κ. Μανιαδάκης σχολίασε ότι «ήμουν πρόταση του Μάριου Σαλμά!».

Μάλιστα, κατέθεσε ότι «πιέστηκε» για να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας κι ότι διορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου επί Λοβέρδου, Νίκο Πολύζο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι παλινδρομήσεις του μάρτυρα βεβαίως δεν σταματούν εδώ, καθώς αν και αρνήθηκε πολλάκις να διαψεύσει τα όσα είχε καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας, ερωτηθείς εάν δεσμεύεται ότι «στο μέλλον δεν θα επαναφέρει το περιεχόμενο των καταθέσεων που έχετε δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας», απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Είμαι κατηγορούμενος δεν θέλω να απαντήσω!».

«Είπα ψέματα αλλά με αιφνιδιάσατε»

Ακόμη, αν και επί τρεις ημέρες άφηνε αιχμές κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ισχυριζόμενος ότι του ασκούσε πιέσεις για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων, στο παρά πέντε της λήξης της μαραθώνιας κατάθεσής του στην προανακριτική, υποστήριξε ότι «οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο, στο πλαίσιο της δουλειάς τους οι άνθρωποι!».

Την ίδια ώρα, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ουδέποτε υπήρξε καθηγητής στην Οξφόρδη, αλλά ότι απλώς είχε μια συνεργασία πριν από αρκετά χρόνια. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα αν είπε ψέματα, απάντησε: «ναι, αλλά ήταν η αρχή της συζήτησης. Με αιφνιδιάσατε, τα έχασα». Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μεταξύ πολλών άλλων, και η παραδοχή του κ. Μανιαδάκη ότι ζήτησε την αποδέσμευση των λογαριασμών του, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, όπως ακριβώς έπραξε και ο Κωνσταντίνος Φρουζής, εκμεταλλευόμενοι αμφότεροι την πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε στους Ποινικούς Κώδικες.

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμη ότι πράγματι γνωρίζει τον Θανάση Πλεύρη και ότι έχουν συνεργαστεί στο υπουργείο Υγείας, με το ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την εξαίρεση του «γαλάζιου» βουλευτή. Να σημειωθεί, ότι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασαν ότι «ο Μανιαδάκης καταρρίπτει τα περί σκευωρίας και “καρφώνει” Πλεύρη», σημειώνοντας ότι ο μάρτυρας αναγκάστηκε τελικά, να καταθέσει ότι «οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν στη διάρκεια των καταθέσεών του, το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Νovartis». Να σημειωθεί ότι ο επόμενος μάρτυρας που έχει κληθεί για κατάθεση είναι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Σχολιάστε