Προσφυγή στο ΣτΕ από τις δικαστικές ενώσεις – Ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων για το πόθεν έσχες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ξανά οι πέντε δικαστικές ενώσεις, οι οποίες ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων περί υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες από δικαστικούς εισαγγελικούς λειτουργούς.

Οι τρεις από τις πέντε δικαστικές ενώσεις μάλιστα ζητούν ξανά να «παγώσει» προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει.

Οι δύο δικαστικές ενώσεις που δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη, με την υπ΄ αριθμ. 19/2019 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι δικαστές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστών.

Με την νέα αίτηση ακύρωσης προσβάλλεται η από 9.1.2019 απόφαση του πρόεδρου της Βουλής για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου. Οι ενώσεις, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθούν την 1η Μάρτιου 2019 στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα