Πρόσκληση του Ν. Κοτζιά προς τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας για επίσκεψη στην Αθήνα

Οι διαφορετικές εμπειρίες και αντιλήψεις που έχουν για το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς, στη Βιέννη την Τετάρτη.

Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στη Βιέννη, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Αυστριακό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως επίσης και να πραγματοποιήσουν μαζί στην Αθήνα μέσα στο 2017 την Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «πάντα πρέπει να αναζητούνται ευρωπαϊκές και δημοκρατικές λύσεις, με κοινωνική ευαισθησία», ενώ έκανε λόγο για «ειλικρινή, όπως πάντα, και με ευθύτητα συζήτηση» με τον κ. Κουρτς.

«Νομίζω πως είναι ένα ταξίδι που συμβάλλει στην καλή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αυστρία, δύο χώρες οι οποίες έχουν πάρα πολλές παλιές φιλίες, και κοινές στιγμές στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, από τον οποίο έγινε δεκτός το απόγευμα της Τετάρτης, είναι «ένας φίλος της Ελλάδας, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σας απαγγέλει απ’ έξω τον Όμηρο, και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες που πάντα έχει βαθιά στην καρδιά του το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και δεν ξεχνάει ποτέ να το λέει».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς παραπέμπει στο γεγονός ότι μαζί του στην ελληνική αντιπροσωπεία, ταξίδεψε στη Βιέννη η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία είχε ανακληθεί από τον ίδιο στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ