Πόσο είναι το χρέος της Ελλάδας; 325 ή 132 δισεκατομμύρια;

Το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο περιγράφεται, εξήγησε ο Αμερικανός επενδυτής ελληνικών ομολόγων Πολ Καζαριάν, σε μια πρωτότυπη συνάντησή του με Έλληνες βουλευτές την οποία διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης. Βρούτσης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Κουτσούκος και Γιώργος Μαυρωτάς, οικονομολόγοι όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζανιάς και ο Γ. Προκοπάκης και πολλοί δημοσιογράφοι.

Η Ελλάδα υπολογίζει εσφαλμένα το χρέος της

Αυτό που υποστήριξε ο κ. Καζαριάν είναι ότι, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εδώ και χρόνια η Ελλάδα υπολογίζει με εντελώς εσφαλμένο τρόπο το χρέος της. Οχι μόνον λόγω του διαρκώς μειούμενου ΑΕΠ της. Αλλά κυρίως γιατί, έχοντας διασφαλίσει ασυγκρίτως χαμηλότερα επιτόκια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το χρέος της βάσει των διεθνών προτύπων πρέπει να εκτιμηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Καζαριάν υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε μόλις 75% του ΑΕΠ της (132 δισ. ευρώ) και όχι σε 184% (325 δισ. ευρώ), όπως το παρουσιάζει το ΔΝΤ. Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα ξεκινούσε μια διεθνή καμπάνια εξηγώντας την εσφαλμένη εικόνα του χρέους της, η έξοδός της στις αγορές θα ήταν θέμα χρόνου, εφόσον βέβαια οι διεθνείς παίκτες πείθονταν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τις επενδύσεις.