Παύλος Πολάκης: 4 δισεκατομμύρια ευρώ μαύρο χρήμα από τη Νovartis!!! Διαφημίσεις 6-20 εκατομμυρίων ετησίως από το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Για “σκάνδαλο Νovartis” που αντιστοιχεί σε αυτό της SIEMENS μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για μαύρο χρήμα 4 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ δηλώνει επίσης ότι 84 δισ. ευρώ είναι συνολικά το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε στον χώρο της Υγείας τα προηγούμενα χρόνια. Σε αναφορά του για το ΚΕΕΛΠΝΟ, έκανε λόγο για διαφημίσεις που έπαιρναν κάποιοι και κόπηκαν, ύψους 6-20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως…

Διαβάστε τις απαντήσεις του κ.Πολάκη:

Ερ.: Όταν αναλάβατε μιλήσατε για πάταξη της διαφθοράς και πόλεμο με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας. Πριν από εσάς κάποιοι άλλοι μίλησαν για πιράνχας. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι θα πετύχετε;

Απ.: «Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι τώρα υπάρχει η πολιτική απόφαση για πάταξη της διαφθοράς. Δεν υπάρχει μία πέτρα πάνω στην άλλη, ό,τι και να σηκώσεις από κάτω έχει σκορπιό παραοικονομίας, ή φίδι πελατειακής σχέσης. Φτάσαμε να έχουμε 20 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη από τα οποία τα 6 έπρεπε να μπουν σε μαύρες τσέπες, με την έννοια των υπερτιμολογήσεων υλικών, προϊόντων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Περίπου 84 δισ. ευρώ είναι συνολικά το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε στον χώρο της Υγείας τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεχίζει να υπάρχει «μαύρο» χρήμα και υπολογίζεται περίπου σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Σαφώς υπάρχει μείωση, καθώς ελήφθησαν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, ωστόσο η χαριστική βολή στη διαφθορά θα δοθεί με το νομοσχέδιο των προμηθειών, το οποίο είναι έτοιμο, συμφωνημένο με τους θεσμούς και αναμένεται η ψήφισή του περί τα τέλη Φεβρουαρίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρεται και στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό της Siemens. Μιλάμε για πάνω από 4 δισ. ευρώ «μαύρο» χρήμα. Ευθύνες ποινικές, πολιτικές, διαχειριστικές θα βγουν και από αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε και η πολιτική ηγεσία και ο διοικητικός μηχανισμός και γιατροί ένα συγκεκριμένο τμήμα φαρμακευτικής δαπάνης και πώς κατάφερε μία εταιρεία να διαδώσει φάρμακα, παραβαίνοντας και πρωτόκολλα και καλές πρακτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχωσαν βαθιά τα χέρια τους στο μέλι».

Ερ.: Ο έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ολοκληρωθεί;

Απ.: «Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, δυστυχώς πάει με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα και έχουν βγει στη φόρα και αυτός είναι ένας λόγος που δεχόμαστε επίθεση, καθώς, κόψαμε μία δαπάνη που κυμαινόταν από 6 έως 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για διαφημίσεις. Βέβαια αν τη διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν. Οι προηγούμενοι ξέσκιζαν την κοινωνία και τους λιβανίζουν, εμείς φτιάχνουμε τα πράγματα και μας βρίζουν. Ποιοι λιβανίζουν όμως και ποιοι μας βρίζουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιρναν, από 6 έως 20 εκατ. Είναι και άλλα, μιλάω για το 2014 που δόθηκαν 6,5 εκατ. με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα έγγραφα που πρέπει να ελεγχθούν είναι δύο κοντέινερ».