Σε επιφυλακή και ετοιμότητα η Αθήνα – Παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας

Χθες το Ορούτς Ρέις και τα πλοία, που το συνοδεύουν, έθεσαν εκτός λειτουργία τους πομπούς εντοπισμού τους

Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, καθώς, όλα δείχνουν, πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να στήσει σκηνικό νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στη συμφωνία Αθηνών- Καΐρου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις και τα πλοία, που το συνοδεύουν, έθεσαν εκτός λειτουργία τους πομπούς εντοπισμού τους.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com περισσότερα από 20 τουρκικά πλοία βρίσκονται αναπτυγμένα στο Αιγαίο.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί, σημείωσε, να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

Ως Ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω, είπε, κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» τόνισε.

Σχετικά Tags

Άγκυρα Τουρκία Ορούτς Ρέις

Σχολιάστε