Σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο – Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές

Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία έξοδο στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο του 2019, με την Αθήνα να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με την απόδοση (το κουπόνι) να διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό 1,5% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Μέσα σε τρεις ώρες 5,4 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, το βιβλίο προσφορών έκλεισε λίγο πριν τις 13:30, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν εντός των τριών ωρών που έμεινε ανοιχτό να υπερβαίνουν, κατά πληροφορίες, τα 5,4 δισ. ευρώ.

Μέσα στις δύο πρώτες ώρες, οι προσφορές από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο ρόλος των συμβούλων της έκδοσης είχε ανατεθεί στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan και το αρχικό guidance για την απόδοση είχε οριστεί στο 1,55%.

Σταϊκούρας : Στοχεύουμε σε χαμηλό κόστος δανεισμού

Η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, δήλωσε όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να εκμεταλλευθεί, όπως και συνέβη, το άκρως ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή να «ανοίξει» ξανά το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου με έτος λήξης το 2029.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%.

Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά είναι στο 1,40%, με την τιμή στο 121.