Στο στόχαστρο Τραμπ ο γαλλικός φόρος στους κολοσσούς του Διαδικτύου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν να διενεργούν έρευνα για τις επιπτώσεις του φόρου που οδεύει να υιοθετηθεί στη Γαλλία και αφορά εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου.

Την έρευνα διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την έναρξή της επιβεβαίωσε ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Επιβολή νέων δασμών

Η ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα ή άλλων εμπορικών περιορισμών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι ο φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γαλλική Γερουσία αύριο [σ.σ. σήμερα Πέμπτη], στοχεύει με άδικο τρόπο αμερικανικές εταιρείες», υποστήριξε ο Λάιτχαϊζερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Λάιτχαϊζερ.

Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε την περασμένη Πέμπτη το οριστικό πράσινο φως σε αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο οδεύει να κάνει τη Γαλλία πρωτοπόρα σε αυτό το πεδίο. Το κείμενο αναμένεται να υποβληθεί στη γαλλική Γερουσία σήμερα για την αμετάκλητη έγκρισή του από το κοινοβούλιο της χώρας.

Η κίνηση Τραμπ δίνει στον Λάιτχαϊζερ τη δυνατότητα να εξετάσει αν και κατά πόσον το γαλλικό νομοσχέδιο θα πλήξει αμερικανικές εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας και μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη πρακτική.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ υπολόγιζε τον Μάρτιο ότι ο φόρος (3% επί των εσόδων των εταιρειών που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία) θα μπορούσε να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Κυρίως αμερικάνικες εταιρείες

Διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός αφορά τον κύκλο εργασιών περίπου 30 εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, αλλά και κινεζικών, γερμανικών, ισπανικών και βρετανικών, καθώς και μιας γαλλικής και αρκετών ακόμη που ιδρύθηκαν μεν στη Γαλλία αλλά έχουν εξαγοραστεί από ξένες εταιρείες.

Στις εταιρείες αυτές – καθώς ο φόρος αφορά επιχειρήσεις με τζίρο που ανέρχεται σε τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ – συγκαταλέγονται η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon.

Πηγή: ΑΠΕ