Τα «γυρίζει» ο Πάιατ, για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά την κριτική για τη στάση του!

Μετά την κριτική που προκάλεσε η στάση του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Τζέφρι Πάιατ επέλεξε μια αυστηρότερη ρητορική, σπεύδοντας να στοιχηθεί στη γραμμή του State Department.

Το πρόβλημα, φυσικά, παραμένει όσον καιρό τουλάχιστον ο πρόεδρος της χώρας του Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να «χαϊδεύει» προκλητικά τον «σουλτάνο», ενθαρρύνοντας τον περιφερειακό μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας.

«Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δηλώνει τώρα ο κ. Πάιατ, που δεν έχει κρύψει την άποψη ότι οι ενεργειακοί πόροι στην περιοχή «πρέπει να μοιραστούν με αμοιβαία επωφελή τρόπο»…

Καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και προέβλεψε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις διμερείς σχέσεις.

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σχολιάστε