Τι συζητήθηκε στην συνάντηση Α.Τσίπρα – Μ. Πενς – Δηλώσεις Ν.Παππά

ti-suzitisan-tsipras-pens-sti-sunantisi-ston-leuko-oiko

«Με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Πενς έδωσε συγχαρητήρια στον έλληνα πρωθυπουργό για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την στήριξή στην ελάφρυνση χρέους. Ο κ. Πενς εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από το γραφείο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς , μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τη ελληνική αντιπροσωπεία, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.ΠΑΠΠΑ ΣΤΟ “Ε”

Στα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και τον γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα επικεντρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 λέγοντας ότι το κυρίως έργο θα κυμανθεί περίπου στο 1 δισ. ενώ υπάρχουν και τα αντισταθμιστικά. Αναφερόμενος γενικότερα στην επίσκεψη είπε ότι η Ελλάδα κερδίζει την αναβάθμιση της εικόνας της και του συνολικού κλίματος στη διεθνή οικονομική κοινότητα.

«Αυτή η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο κ Πενς ήταν στην συνέχεια των πολύ καλών συζητήσεων που είχαμε χθες στο Λευκό Οικο με τον Πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο του και τους υπουργούς που ήταν μαζί και επικεντρώθηκε στα θέματα που άπτονται των ζητημάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο γεωπολιτικά που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις ήταν πάρα πολύ παραγωγικές και αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι αναγνωρίζεται πλέον ο πάρα πολύ κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας συνολικά και για την σταθερότητα της περιοχής και για τη συμμαχία» είπε ο κ Παππάς.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ο κ. Παππάς είπε πως όταν μιλάμε για αυτά τα ζητήματα «πρέπει να μιλάμε προετοιμασμένοι με όρους σοβαρότητας και αίσθημα ευθύνης. Δεν προσφέρονται αυτά τα ζητήματα για μία αντιπολιτευτική τακτική η οποία πετροβολά στις 7 και αποθεώνει στις 8. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε ανακοινώσεις του τύπου καταγγελίας της συμφωνίας αυτής και σε μια -μιάμιση ώρα να λέμε ότι ήταν επιβεβλημένη.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ακριβώς κάνουν λόγο για το κόστος που θα έχει το συνολικό έργο. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Στον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γύρω στο ένα δισ. Νομίζω ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα το οποίο είναι αυτονόητο διότι όταν έχεις ένα σύστημα οπλικό ή το εκσυγχρονίζεις και το ανανεώσεις ή το αφήνεις να σαπίσει. Δεν ξέρω αν κάποιος στα σοβαρά στην ελληνική πολιτική θα εισηγούνταν το δεύτερο. Νομίζω ότι αυτά ξεπερνιούνται και πάρα πολύ γρήγορα διότι βλέπετε ότι και η αντιπολίτευση η οποία στην αρχή προσπάθησε να σηκώσει θόρυβο γύρω από αυτό το ζήτημα έχει αναδιπλωθεί. Σε ότι αφορά τα περί ελλιπούς προετοιμασίας θα πρέπει να σας πω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο κ. Βίτσας, είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ πάρα πολύ πρόσφατα και συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα διεξοδικά».

Ερωτηθείς για το θέμα της Σούδας και αν οι Αμερικανοί ζητούν την αναβάθμισή της, ο κ.Παππάς είπε πως αν υπάρχουν τέτοιου τύπου αιτήματα συζητούνται και συζητούνται και τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Η λειτουργία και η σημαντικότητα της βάσης της Σούδας είναι πάρα πολύ γνωστή και από εκεί και πέρα πρέπει πάντα η ελληνική πολιτική ηγεσία να αναζητά τον τρόπο να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές ωφέλειες από τις όποιες διευκολύνσεις».

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα