Τσίμπησαν πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ υποχωρούν των ιταλικών

Υπό νέα πίεση βρίσκονται σήμερα, Δευτέρα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων παρά τα πρωινά κέρδη τους. Οι αποδόσεις τους ακολουθούν την ανιούσα, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της Ιταλίας, που ευθύνεται εν πολλοίς για την εξέλιξη αυτή, σήμερα υποχωρούν.

Συγκεκριμένα η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 2,12%, ενισχύεται κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 2,19%.

Ενώ τα ιταλικά υποχωρούν…

Aν και οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους πυροδοτήθηκαν εν πολλοίς από το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, σήμερα τα ιταλικά ομόλογα ανακάμπτουν και οι αποδόσεις τους υποχωρούν.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε από το υψηλό πέντε εβδομάδων σήμερα, καθώς η απόφαση του οίκου Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έφερε κάποια ανακούφιση στις αγορές που έχουν πληγεί από την προοπτική προώρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο οίκος Fitch Ratings είχε διατηρήσει την Παρασκευή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο ‘BBB’ και τις προοπτικές της αρνητικές, επικαλούμενος το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, τη χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Την πορεία των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων επηρέαζαν και οι ενδείξεις ότι το αίτημα του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες εκλογές, αφού ο ίδιος διέρρηξε τις σχέσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο, συναντά ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση από άλλα κόμματα, την στήριξη των οποίων θα χρειαστεί η Λέγκα στη κοινοβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 7-9 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να διαμορφώνονται στο 1,75%, υποχωρώντας από το υψηλό πέντε εβδομάδων που κατέγραψαν την Παρασκευή στο 1,83%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων περιορίστηκε στις 230 μονάδες βάσης, ενώ την Παρασκευή είχε διευρυνθεί γύρω στις 239.

«Ο Fitch διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας και κάποιοι παράγοντες της αγοράς ίσως στοιχηματίζουν ότι μπορεί να καθυστερήσουν οι πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της DZ Bank, αναφερόμενος στην πτώση των αποδόσεων. «Αναμένουμε ότι θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές ακόμα κι αν καθυστερήσουν».

Εκτός Ιταλίας, οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της ευρωζώνης κατέγραφαν οριακές διακυμάνσεις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ήταν σταθερή στο -0,58%, κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters