Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις τις ΕΕ εναντίον Τούρκων

Η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Με απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε δύο Τούρκους, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com. Ο Τσαβούσογλου συμπλήρωσε, ότι «τότε θα αυξηθεί η ένταση και θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν βήματα από κοινού για τη μείωση της έντασης».

Σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε, ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ, δεν το βλέπουμε μόνο εμείς οι κυβερνώντες, αλλά και ο λαός. Δυστυχώς η δυσπιστία βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη, ότι «κι εσείς έχετε δει το θλιβερό επεισόδιο που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφερόμενος στην κίνηση του ακροδεξιού ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, να σκίσει μια τουρκική σημαία εντός του Ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ο ρατσισμός άρχισε πλέον να ταράζει τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρώπης και πρέπει να λάβετε μέτρα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ σε σχέση με τις δραστηριότητές μας για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (στη Συρία) και τα θέματα της Λιβύης, έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μας» και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία σε αυτά τα θέματα, που έχουν μετατραπεί σε προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, πρέπει να αυξηθεί.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, ότι η «αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου». «Σε τελική ανάλυση, μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε, ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε.

Ο Τσαβούσογλου είπε, πως αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν από κοινού. «Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί, για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε» είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε τέλος, πως κάθε φορά που γίνεται λόγος για να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν γίνεται βήμα. «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον της. Τότε τι θα γίνει; Θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης», ανέφερε.

Σχετικά Tags

κυρώσεις ανατολική Μεσόγειος Ευρωπαϊκή Ένωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου