Χτύπημα των ΗΠΑ στην οικονομική καρδιά του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε μεγάλο ιρανικό πετροχημικό όμιλο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν, προχωρώντας σε νέο βήμα βάσει της πολιτική τους της «μέγιστης πίεσης» επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Καταγγέλλει «οικονομικό πόλεμο»

Στις αρχές Απριλίου, οι ΗΠΑ είχαν ήδη ενισχύσει την πίεση καταχωρώντας το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται να υποχωρήσει και καταγγέλλει «οικονομικό πόλεμο».

Ο όμιλος Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) είναι η «μεγαλύτερη (ιρανική) πετροχημική holding», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο όμιλος PGPIC και οι θυγατρικές του αντιπροσωπεύουν το 40% της ικανότητας πετροχημικής παραγωγής του Ιράν και το 50% των εξαγωγών του τομέα, ενώ το πετρέλαιο και τα παράγωγά του αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της χώρας.

Οι κυρώσεις λήφθηκαν λόγω «της οικονομικής υποστήριξης στο Khatam al-Anbiya Construction Headquarters, κοινοπραξία μηχανικής των Φρουρών της Επανάστασης», προσθέτει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι 39 θυγατρικές και εκπρόσωποί τους στο εξωτερικό μπαίνουν, επίσης, στο στόχαστρο.

Στα περισσότερα δημόσια έργα

Η κοινοπραξία αυτή μετέχει στα περισσότερα δημόσια έργα υποδομών (κατασκευές δρόμων, γεφυρών, φραγμάτων, λιμανιών, αγωγών) και εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Βάζοντας στο στόχαστρο αυτό το δίκτυο, πρόθεσή μας είναι να στερήσουμε πόρους από βασικά στοιχεία του ιρανικού πετροχημικού τομέα που υποστηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης», υπογράμμισε ο Στίβεν Μνιούτσιν.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης εισδύουν κατά τρόπο συστηματικό στους βασικούς τομείς της ιρανικής οικονομίας για να γεμίζουν τα ταμεία τους, προβαίνοντας παράλληλα σε σειρά κακόβουλων ενεργειών», τόνισε η Σιγκάλ Μάντελκερ, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομική κατασκοπεία.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα