Χωρίς τέλος το μαρτύριο των προσφύγων στο «Alex»: Ο Σαλβίνι τους διώχνει... Αντιδρά η Γερμανία! (Εικόνες - Βίντεο)

Ανένδοτος ο Σαλβίνι διώχνει τους πρόσφυγες που έφτασαν με το ιστιοφόρο «Alex», της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, στην Λαμπεντούζα. Τους δίνει τρόφιμα και νερό για να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Μάλτα. SOS για την ασφάλεια των προσφύγων εκπέμπει η ΜΚΟ. Επίθεση στον Σαλβίνι κάνει η Γερμανία.

Συνεχίζεται το μαρτύριο των 46 προσφύγων που έφτασαν με το ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, το απόγευμα του Σαββάτου στην Λαμπεντούζα.

Αμετανόητος και ανένδοτος ο Σαλβίνι διώχνει τους πρόσφυγες, που εξαντλημένοι και σε απόγνωση βρίσκονται ακόμη μέσα στο πλοίο, δίνοντάς τους τρόφιμα και νερό για να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Μάλτα, όπως ενημερώνει ο Έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος που βρίσκεται στο Alex.

Από την πλευρά τους οι διασώστες και οι ΜΚΟ εκπέμπουν SOS για την ασφάλεια των προσφύγων, τονίζοντας πως είναι αδύνατο να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι με τόσους πρόσφυγες στο ιστιοφόρο, που προορίζεται για πολύ λιγότερα άτομα, ενώ επισημαίνουν σε κάθε τόνο πως και η δραματική σωματική και ψυχική κατάσταση των προσφύγων, αλλά και οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο δεν επιτρέπουν την μεταφορά τους στην Μάλτα.

Κόντρα Ιταλίας – Γερμανίας

Η στάση του Σαλβίνι αν και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιώντας οργανώσεις και κόμματα και στο εσωτερικό της Ιταλίας, δεν έχει ακόμη καταδικαστεί από την Ευρώπη, και κυρίως δεν έχει αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη με κάποιο τρόπο που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η μόνη που αντέδρασε πιο έντονα ζητώντας από την Ιταλία και τον Σαλβίνι να επανεξετάσει τη μεταναστευτική πολιτική του ήταν η Γερμανία.

Ειδικότερα, ανεβάζοντας τους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer έγραψε στον συνάδελφό του Matteo Salvini, ζητώντας να επανεξετάσει τη μεταναστευτική του πολιτική. «Σας ζητώ επειγόντως να επανεξετάσετε τη θέση σας σχετικά με το κλείσιμο των ιταλικών λιμένων […] Τα πλοία που σώζουν τους μετανάστες δεν πρέπει να μείνουν για να περιπλανηθούν στη Μεσόγειο, ό, τι κι αν είναι», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στις ΜΚΟ.

Άμεση και κατηγορηματικά αρνητική ήταν η απάντηση του Σαλβίνι: «Μήπως η γερμανική κυβέρνηση μου ζητά να ανοίξω ιταλικούς λιμένες; Απολύτως όχι. Ζητάμε από την κυβέρνηση Μέρκελ να αποσύρει τη γερμανική σημαία από πλοία που βοηθούν τους λαθρεμπόρους και να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που αγνοούν τους ιταλικούς νόμους».

Ώρες αγωνίας για τους πρόσφυγες

Όσο ο Σαλβίνι κάνει επίδειξη κυνισμού οι 46 πρόσφυγες παραμένουν στο ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να απαγορεύει την αποβίβασή τους και να επιμένει να κατευθυνθούν προς τη Μάλτα, όπως ενημέρωσε νωρίτερα μιλώντας στο One Channel, ο Ελληνας διασώστης που μετέχει στην αποστολή Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Οι συνθήκες στο ιστιοφόρο αυτή τη στιγμή είναι τραγικές, τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος. «Αυτό που μας ζητάνε (σσ να κατευθυνθούν στη Μάλτα) είναι εγκληματικό» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είναι αδύνατο να διανύσουν άλλα 100 μίλια με τόσους πρόσφυγες στο σκάφος.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η μκο Mediterranea.

«Η Ρώμη δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» απάντησε ο Σαλβίνι, και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να παρέμβουν.

Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 59 πρόσφυγες που διέσωσε το Alex πριν από δύο μέρες από τα διεθνή ύδατα, 69 μίλια από τη Λιβύη, εκ των οποίων 11 γυναίκες, 12 ανήλικοι και 4 μωρά, οι 13 απομακρύνθηκαν από το σκάφος με ιατρική εκκένωση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω 46 πρόσφυγες και εννέα άτομα πλήρωμα.

Από την απευθείας εικόνα από τη Λαμπεντούζα φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με σκάφη του ιταλικού λιμενικού να βρίσκονται κοντά στο Alex, ωστόσο ο Σαλβίνι εμφανίζεται ανένδοτος, δεδομένου και ότι προηγήθηκε η υπόθεση του Sea -Watch 3, του σκάφους της γερμανικής ΜΚΟ.

Ενδεικτική του τι θα ακολουθούσε η πρώτη αντίδραση του Σαλβίνι, που, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, επιβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Αστυνομίας να παρέμβει, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή στο λιμάνι, αποτρέποντας την αποβίβαση των προσφύγων.

«Τα σκάφη αυτά παραβιάζουν τον νόμο» είπε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι «θα δούμε και αυτή τη φορά αν η ‘δικαιοσύνη’ θα ανεχτεί την παρανομία» κάνοντας ευθεία αναφορά στο πώς αντιμετώπισαν οι ιταλικές δικαστικές Αρχές την καπετάνιο του Sea – Watch 3, Καρόλα Ρακέτε.

Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος ο Σαλβίνι «έχει αναγάγει σε προσωπική του υπόθεση τον πόλεμο με τους ναυαγούς και τους διασώστες και με ανάρτηση του στα social media ανέφερε ότι μας πρότεινε να πάμε σε λιμάνι στη Μάλτα και αρνηθήκαμε.»

«Σε αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται να φύγουμε στο πέλαγος. Αν συμβεί κάτι ποιος θα πάρει την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, καθώς οι συνθήκες είναι τραγικές και έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Ελπίζουμε να λήξει το θέμα από στιγμή σε στιγμή».

Το μόνο που είναι διατεθειμένοι να μας προσφέρουν είναι νερό και φαγητό, έγραφε σε ανάρτησή του ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν είναι ακόμη επίσημο.

«Παρόλο που δέσαμε, οι ιταλικές αρχές μας εμποδίζουν να αποβιβάσουμε τους διασωθέντες. Ο Σαλβίνι πιέζει να μας στείλει πίσω στη θάλασσα και να πάμε στη Μάλτα. Το μόνο που είναι διατεθειμένοι να μας προσφέρουν είναι νερό και φαγητό. Τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα. Περιμένουμε μια απάντηση» έγραφε συγκεκριμένα ο κ. Αποστολόπουλος σε ανάρτησή του πριν από περίπου 2 ώρες.

Σαλβίνι: Η Ρώμη δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό

Για εκβιασμό μιλά ο Σαλβίνι στον οποίο τονίζει ότι «η Ρώμη δεν θα υποκύψει».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

«Τουλάχιστον τώρα οι πρόσφυγες είναι ασφαλείς»

«Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

Με κατάσχεση σκαφών απειλεί ο Σαλβίνι

Από την πλευρά του βέβαια το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης … δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις μκο που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

Το χρονικό της σύγκρουσης: Το Alex σπάει το εμπάργκο – Έξαλλος ο Σαλβίνι

Το ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, μπήκε σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με 46 πρόσφυγες, που διέσωσε στην ανοιχτή θάλασσα, και 11 μέλη πληρώματος, αψηφώντας τον αποκλεισμό της ιταλικής κυβέρνησης για τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανάλογα είχε πράξει πριν λίγες ημέρες το πλοίο Sea-Watch 3 με την πλοίαρχό του Καρόλα Ρακέτε να συλλαμβάνεται.

Έπειτα από δύο ημέρες αναμονής στη θάλασσα και «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης που μπορούμε να πιάσουμε», έγραψε στο Twitter η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, που έχει ναυλώσει αυτό το ιστιοφόρο των 18 μέτρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον έλληνα διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, που είναι και ο συντονιστής του πληρώματος, κατά την πορεία τους προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα τούς ακολουθούσαν σκάφη του ιταλικού λιμενικού ανακοινώνοντάς τους τις «παραβιάσεις» που διαπράττουν με αυτή την κίνησή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επιμένει πως το πλοίο έπρεπε να «δέσει» στη Μάλτα.

Όμως ο χρόνος κυλούσε εις βάρος των προσφύγων και του πληρώματος καθώς «σε αυτές τις συνθήκες η είσοδος στη Μάλτα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων» όπως έγραψε στο Twitter η ιταλική ΜΚΟ.

Οι παροχές νερού έχουν τελειώσει και οι χώροι υγιεινής δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάνοντας την παραμονή στο ιστιοφόρο αφόρητη και καθιστώντας το λιμάνι της Λαμπεντούζας το μοναδικό ασφαλές σημείο για να δέσει το πλοίο.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τελείωσε το τρεχούμενο νερό για τις τουαλετες, υπάρχουν άνθρωποι με δερματικες ασθένειες, δεν έχουμε σκιά, είμαστε κάτω από την ήλιο 45 ώρες, είναι αδύνατον να περιμένουμε άλλο» έγραφε λίγες ώρες πριν την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα ο κ. Αποστολόπουλος ανακοινώνοντας την απόφαση να πλεύσουν προς το λιμάνι της Λεμπεντούζα. «Η επικοινωνία με το ιταλικό λιμενικό έληξε, μόλις τους ανακοινώσαμε ότι δεν πάμε Μάλτα λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας και απαιτούμε να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ιταλία».

Αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις

Το νέο περιστατικό με τους 46 διασωθέντες αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας για το μεταναστευτικό, καθώς οι δύο χώρες έχουν κλείσει τα λιμάνια τους σε πλοία διάσωσης, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους επιβαίνοντες προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

«Η κατάσταση των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών πάνω στο Alex, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο στη Λαμπεντούζα, επιδεινώνεται ραγδαία», ανέφερε η Mediterranea πριν από περίπου δύο 24ωρα εξηγώντας γιατί η πλεύση προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα ήταν η μοναδική λύση.

Σημειώνεται ότι νομοθετικό διάταγμα που υιοθετήθηκε στην Ιταλία τον Ιούνιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ σε βάρος του καπετάνιου, του ιδιοκτήτη και του εφοπλιστή ενός σκάφους που εισέρχεται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν στη Λαμπεντούζα ένα πλοίο μιας γερμανικής μκο, το Sea-Watch 3, και συνέλαβαν την πλοίαρχό του, την Καρόλα Ρακέτε, η οποία είχε ελλιμενιστεί δια της βίας για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη θάλασσα και οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ιταλίδα δικαστής ακύρωσε την Τρίτη τη σύλληψη της πλοιάρχου με το αιτιολογικό ότι έδρασε για να σώσει ζωές, αλλά σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να ακολουθήσει την πορεία του ιστιοφόρου Alex λόγω έκτακτης υγειονομικής ανάγκης ανακοίνωσε και το πλοίο Alan Kurdi της οργάνωσης Sea Eye με 65 διασωθέντες πρόσφυγες.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα