Χ.Μάας: «Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν σωστή»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαικo Μαας χαρακτήρισε σε συνέντευξη που έδωσε στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Navhrichten ως σωστή δράση τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ το 1999.

Ο Μαας συνέχισε λέγοντας: ¨Εκείνη την εποχή βλέπαμε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έφταναν ως το σημείο ομαδικών σφαγών. Εγώ είμαι της άποψης πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν κάτι το σωστό. Δεν θέλω να ξέρω τι άλλο θα είχε γίνει εκεί πέρα εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η επέμβαση¨.

Το 1999 η σύγκρουση του απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου με τον σερβικό στρατό και την αστυνομία, έγινε αιτία οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ (αγνοώντας την θέση του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών)  να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία άρχισαν στις 24 Μαρτίου 1999 και διήρκεσαν έως τις 10 Ιουνίου 1999. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της σερβικής κυβέρνησης στη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 200 άτομα εκ των οποίων 89 ήταν παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι 2.500. Σύμφωνα με υπολογισμούς η ζημιά που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς ήταν μεταξύ 30 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα